Zobacz pełną wersję : Pielęgnacja pancerza
Jak prawidłowo pielęgnować pancerz stepowych? Chodzi mi o sposób kąpania, czyszczenia, smarowania? I czym najlepiej je smarować, tak żeby na pewno skutkowało?
jedni mówią że codzienne kompiele stepowych są dobre inni mówia że za częste moczenie może powodowac zmiany grzybiczne... ja kompie je raz na 3-4 dni a smaruje raz dwa razy w miesiącu zwykłym tłustym kremem nivea inni mówia o zwykłych kremach do rąk...
nie wim czy sa jakies specjalne sposoby mycia stepowych na 100% szorowanie je szczota ryżową je oczyści ale i zestresuje...
stepowe nie są strasznymi brudasami zwykłe moczenie wystarczy
ale zawsze możesz poczekac na specjalistów w tej dziedzinie ja jestem tylko skromny amator :)
pozdrawiam!!!
dr Robert
30-07-2013, 15:55
Kąpiele codzienne - tak, ale najwyżej wiosną gdy w naturze pada więcej deszczu i max. przez 1-2 miesiące, później dużo rzadziej.
Żadnych kremów z zapachem typu Nivea nie polecam, żółwie mają wrażlliwy węch i taki syntetyczny zapach sprawia im przykrość. Najlepiej co kilka kąpieli sprawić im kąpiel w naparze rumianku (działa łagodząco i przeciwzapalnie). Nie smarować niczym, a jeśli ktoś nie może się powstrzymać lub żółw ma tendencję do otarć naskórka itp. to polecam maść tranową, raz w miesiącu, cena ok. 1,50 zł.
Aleksander
31-07-2013, 06:24
Ja niczym nie smaruję pancerzy. Zdrowe zwierzę tego raczej nie potrzebuje i jest mu zupełnie obojętne, czy skorupka mu się świeci, czy tez nie:) Zresztą po posmarowaniu brudzą sie podwójnie, bo wszystko się do nich klei.
Kąpiemy całe towarzystwo raz na tydzień, ale prawie wszystkie oprócz tego same korzystają z basenów w terrariach, więc dostęp do wody mają codziennie - jest jej w basenach minimalnie mniej, niz podczas kapieli, można więc uznać, że pluskają się same:)
Pozdrawiam
Natalia