Zobacz pełną wersję : Pytania
Dostałem samice żółwia stepowego i mam co do niej kilka pytań:
1. Samica przechodziła krzywicę (co widac po lekko zapadniętej skorupie), czy ta skorupa sie jej kiedys podniesie??
2. Kupiłem juz witaminy A + D3 ale w jakicj ilościach jej to podawać??
3. Jaki jest jej przybliżony wiek gdy długość jej karapaksu to 13cm??
4. Jako pokarm podaje jej takie różne roślinki jak babka lekarska i mlecz. Jakie jej jeszcze tego typu roślinki nalezy podawać??
5. Chiałbym tez zasadzić trochę tego na zimę, więc wystarczy to zakopac w ziemi, czy co mam zrobić by takie roślinki rosły??
6. Wystarczy taka doniczka z 5cm ziemi by to rosło??
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDŹ!!
MataManX
20-07-2013, 11:21
1. Nigdy możesz tylko zapobiegać dalszemu jej znieksztaucaniu.
3. Wiek jest trudno ustalić na podstawie wielkości tym bedziej że występowały jego zaburzenia.
4,5. W starszych postach są bogate opisy żywienia stepów.
6. W tak małej doniczce zahodujesz raczej jedną porcję a nie zapas na zimę. Przygotuj lepiej jedną lub kilka skrzynek balkonowcyh aby rośliny nadanrzały rosnąć w miarę skarmiania.
co do punktu nr 2... jeżeli żółw jest po przebytej chorobie i widac na nim oznaki tak zwanego zmeczenia organizmu to te witaminy możesz przez pewien czas podawac co dwa dni a nawet codziennie... na ulotce powinno byc dawkowanie... zazwyczaj dosłownie kropla dwie na pokarm...
ale na krzywice to zaopatrz sie jeszcze w wapno... a tego dla takiego żółwia nie żałuj... codziennie szczypta do posiłku idzie zima więc musisz żółwia wzmocnić
z tymi roślinkami to tez tak jest że przez zime nie wykarmisz go nawet z takiej balkonowej doniczki... dawaj te rosliny jako większy dodatek do żywności ... ( mlecz i babka sa traktowane jako chwasty wię po prostu je wysadz w ziemi i podlawa na pewno urosna - nie sa one zbyt wymagające ) :P w opisie stepowego na tej stronie możesz znaleźć warzywa i sporadycznie podawane owoce ( np.cykoria ogórek pomidor marchew itd. masz spory wybór jako menu zimowe )
pozdrawiam i powodzenia w hodowli
Dzieki za odpowiedzi.
Witaminy kupiłem w aptece (tak mi doradzono w zooologiku) maj tylko witaminy A+ i D3. Wystarczą one?? Co do wapna to mam takie w tabletkach, jak je sproszkuje to bedzie ok?? Widziałem tez takie żółwiki to czy żółw bedzie takie cos podgryzał??
Acha. Jak wyglądaja objawy zmęczenia organizmu??:)
hehe to była taka przenośnia... :)
sam nauczysz sie obserwowac swojego żółwia i będziesz widział kiedy jest w pełni zdrowia a kiedy siły mu opadają a co do witamin to w wielu zoologikach sa całe zestawy witamin w kroplach dla żółwi i nie tylko maja one te witaminy ale szereg innych... polecam
Bardzo dobre witaminy( w płynie i specjalne dla żółwi lądowych- proporcje poszczególnych składników tego preparatu są odpowiednio dobrane dla potrzeb tych zwierząt ) wyprodukowała firma JBL- Turtle Sun- Vital vitamins for tortoises, tylko wydaje mi się, że jak na 10ml, to cena 12zł jest stosunkowo wysoka, ale czego się nie robi dla swoich żółwików.
Pozdrawiam!!!
To ja rozumiem że jak mój żółw wychodzi gdzieś tak na godzinke dziennie, nażera się ile wejdzie:) i wraca spać to jest zmęczony?? Czy coś innego może na to wpływac??