Zobacz pełną wersję : zdeformowany żółw stepowy
monia_albert
03-06-2013, 03:14
witaycie, chodowla żółwi(wodnych) zajmuje sie kilka lat. wczoraj dostałam od sąsiadki żółwia stepowego bo nie mogła się nim opiekować, obejrzałam żółwia i ma on spuchnięte oczy, strasznie krzywo rosną mu pazury u wszystkich 4 łap, a pyszczek to ma strasznie wygięty w rulonik. co zrobić zeby poprawić jego wygląd?
Chyba najlepiej z nim isc do weta.Pazury i dziub do podpilowania.Samej trudno Ci to bedzie
zrobic.Sprawdz wczesniejsze pytania cos ostatnio bylo na temat opuchlizny przy oczach.
Zycze powodzenia w poprawie jego kondycji.
monia_albert
03-06-2013, 08:02
dziękówka dora, pójde do weta
Aleksander
03-06-2013, 09:16
Weterynarz koniecznie. Powie Ci, co zrobić z dziobem, przytnie pazury (pamiętaj, jeżeli trafisz do weterynarza, który nie ma często styczności z gadami pilnuj, by obciął tylko jasne części pazurów; jak "zjedzie" na tę ciemną, ukrwioną i unerwioną, to będzie żółwia bołało!!!). Spuchnięte oczy to prawdopodobnie brak witamin, ale konsultacja niezbędnie potrzebna!
Pozdrawiam
Natalia
monia_albert
03-06-2013, 10:42
słuchajcie jak miałam żółwie wodne(często adoptowane) miały one zapalenia płuc, jedna z moich żółwic miała tak opuchnięte oczy, ze nie mogła ich otworzyc, zastosowałam maść do oczu Irgamid, mpo ,kilku opuchlizna zeszła, czy albertowi tez moge nasmarowac tym oczka?
Nie bede sie wypowiadac na temat tego leku-lepiej skonsultuj to z wetem.Nawet z tej strony masz kontakt do dr Jarka Zajaczkowskiego- mysle,ze Ci pomoze,ale nie ma to jak
obejzec gadzinke wlasnym okiem(weta).Moj grek podgryza(nie je!) kamienie i tym sposobem sciera sobie dziobek.Ma tez w terra wapniowego zolwika ktorego lubi skubac.Zapewne tak jak
Natalia napisala- brak witamin i przypuszczam bardzo zle warunki bytowe spowodowaly takie
deformacje.Zycze powodzenia w leczeniu.Napisz jak przebiega leczenie Albercika.
monia_albert
04-06-2013, 02:39
wszystko napoisze dzisiaj jedziemy do wetka,
dzieki wszystkim...
Jarek Zajączkowski
05-06-2013, 11:26
nie - wizyta u lekarza niezbędna - jest conajmniej 5 przyczyn opuchlizny powiek
monia_albert
06-06-2013, 11:47
jednak maść Irgamid się tu przudała, żół był trzymany w przeciągu i to wywołało opuchlizne oczków
pyszczek musi troszke urosnąć zeby mozna było go spiłować i pazurki tez muszą podrosnąć, wszystko inne jest ok, kupka była na badaniach i nic nie wykryto
ciesze sie bardzo i pozdrawiam wszystkich którzy chcieli pomóc
Jarek Zajączkowski
10-06-2013, 11:35
Monia - badanie kupki to nie jest panaceum na wszystko. Zwierza powinien obejrzeć lekarz - powinien go zbadać - ukł.oddechowy, wydalniczy, stan ogólny ....