Zobacz pełną wersję : Niepokojące odchody
Marinero
04-05-2013, 13:59
Witam,
od jakiegoś czasu ( myślę, że ok. miesiąca ) zauważyłem u mojego Tuptusia
niepokojące tzn. rzadkie , wodniste odchody. Ma ok. 1,5 roku i jest karmiony
stynką , filetem rybnym, gamarusem, krewetką, ślimakiem. Jest to jego stałe jedzonko i nie wprowadziłem ostatnio niczego nowego. Bardzo proszę bardziej doświadczonych o wypowiedzenie się na ten temat.
Marinero
05-05-2013, 15:32
Witam ponownie, nie wiem może się wypowiedziałem nie jasno chodzi mi porostu o to czy stale utrzymująca się bardzo rzadka kupka u żółwia to normalka czy nie.
Bardzo proszę o wypowiedzenie się bardziej doświadczonych, tymbardziej, że w moim małym miasteczku nie ma weterynarza, który by się zajmował żółwiami.Jeżeli mogą to być objawy jakiejś dolegliwości od razu bym się za to zabrał.
Pozdrawiam Marinero.
Raczej nie jest normalna sprawa, napewno nie w przypadku żółwi lądowych, ale myślę, że i u wodnych nie jest za dobrym znakiem. Zaczekaj na hodowców żółwia czerwonolicego, podadzą Ci przyczyny. U lądowych do przyczyn biegunki należą zbyt niska temperatura otoczenia, także podawanie zbyt zimnego pokarmu, albo podawanie niewłaściwego dla danego gatunku. Mój żółw miał kiedyś przez kilka tygodni biegunkę i strasznie sie martwiłem, bo miałwszystko co potrzeba, a okazało się, że podgryzał swoją kryjówkę, wykonaną z jakiejś zaprawy wapiennej. Od kiedy jązabrałem, wszystko jest ok.
Napisałeś też, że biegunka utrzymuje się od dłuższego czasu - napisz od kiedy, to fachowcy którzy się tu wypowiedzą będą mogli postaić lepszą diagnozę.