Zobacz pełną wersję : Bąbelki
Mam takie pytanie, właściwie od początku jak dostałem żółwika, przyłważyłem dziwną rzecz, a mnianowicie co jakiś czas, jakby za przeproszeniem "bekał", tzn wypuszcza powietrze (i tutaj nie wiem ale na 90% robi to nie nosem tylko dziobem, nie wiem bo po 2 godzinach patrzenia mi sie znudziło). Jak już je wypuści to je atakuje ale jak sądze to jest objaw zabawy :)
Na chorego nie wygląda..
Dzieki
Czy on czasem nie kaszle? (po swojemu) Jesli tak samo zachowuje sie na ladzie, to moze byc chory.
chyba, ze po prostu ziewa (ale przeciez nie ziewa co chwila!)
dr Robert
18-02-2013, 07:40
Podziwiam zawsze ludzi, którzy chcą aby skomentować zachowanie ich żółwia a nie raczą nawet napisać jaki to gatunek. Apel: żółwi jest ponad 300 gatunków i jeśli chcecie uzyskać poradę, komentarz - piszcie o jaki gatunek chodzi !
chodzi o malutkiego czerwonolicego o ile dobrze czytałam ostatnio
Neno od kilku dni konsekwentnie opisuje swojego malego czerwonolicego.
> Podziwiam zawsze ludzi, którzy chcą aby skomentować zachowanie
> ich żółwia a nie raczą nawet napisać jaki to gatunek. Apel:
> żółwi jest ponad 300 gatunków i jeśli chcecie uzyskać poradę,
> komentarz - piszcie o jaki gatunek chodzi !
Oj, to przeciez nie problem zajrzec do profilu nie :) Wystraczy kliknac na nick autora postu.
Wydaje mi się że to na 90% niejest zadna choroba. Moj tez tak od czasu do czasu robi, ale mysle ze jest to spowodowane ze zaduzo wzial tlenu i niemoze sie zanuzyc...
Joshi, kliknij sobie na Jego profill... Wiele sie z niego nie dowiesz...
hatiras
Chce się pochwalić.. ;-) jako początkujący dobrze że zadaje takie pytania, w pełni go rozumie, nie wie czy to objaw choroby czy normalne zachowanie?? Mój czerwonolicy też czasem tak wypuszcza powietrze ale go nie łapie!!! Może to forma zabawy ? albo kaszel tylko jeśli zachowuje się normalnie, jest ruchliwy, nie ma spuchniętych oczek, wcina wszytko jak leci to chorobe możemy wykluczyć.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi...te pomocne i te nie :)
A co do Dr Roberta, to sorki że nie podałem dokładego gatunku, rozmiaru, łacińskiej nazwy i daty zakupu, wiem że to bardzo ważne ale wiem też że niektóre zachowania można wytłumaczyć bez tych informacji, jednak nastepnym razem postaram sie to zrobić :)
A co do bąbelek, to jak juz wcześniej wspomniałem nie robi tego często, zajada aż mu się uszy trzęsą i ma się dobrze, przynajmniej tak wygląda :)
jeszcze raz dziękuje
dr Robert
19-02-2013, 17:15
Gdyby "bąbelki" puszczał żółw lądowy to byłby poważny objaw chorobowy. W tym przypadku było ważne rozróżnienie o jaki gatunek chodzi, bo interperetacja zachowania jest odmienna w przypadku "wodniaka" i "lądowca". Tutaj jednak niepodanie nazwy nie jest wielkim przewinieniem, jest tak powszechne, ze każdemu wydaje się, że siedzimy wszyscy nad jego terrarium i patrzymy na jego żółwie :).
:) tak czy owak dziękuje!
Turtle boy
23-02-2013, 10:39
Moje żółwiki kiedyś jak miały roczek to też tak robiły chyba to była zabawa bo teraz kiedy mają już prawie 3 lata tak nierobią. Nieprzejmuj się ja też się tym przejmowałem, ale to chyba tylko zabawa. W razie czego skontaktuj się z weterynarzem