Zobacz pełną wersję : pomarszczony zółwiak
Właśnie zauważylam, że moja Zadymka ma pomarszczony pancerzyk /żółwiak chiński/. Wygląda troche jak suszona śliwka. Drugi żółwiak Zenek ma normalnie gładki pancerzyk. Wczoraj jeszcze było ok. Co to może być????
Za bardzo nie wiem ale moze dobrze by bylo isc do weta moze to brak witamin albo cos. Ja sie szczerze powiem z tym nie spotkalem.
Z ciekawosci pytam trzymasz je razem czy osobno?
PiotrekP
07-02-2013, 10:42
bład ! czy ten pomarszczony czasem nie jest mniejszy od tego 2? ja tez tak mialem nei gryzly sie owaszem ale jeden byl mniejszy i chorowal i mial tez pomarszczona skóre .
Przedwszystki musisz je rozdzielic , i przez jakis czzas zapewnic mu lesze warunki tempo , pokarm , oserwojk go ...
poweiedz jeszcze jakeij sa wielkosci...
zadymka ma ok 5 cm zenek ok 7 cm
zadymka sie lekko pomarszczyła ale jest bardzo dobrej kondycji, pływa jak okaz zdrowia :)
pomarszczenie zauważyłam dzisiaj wczoraj tego nie miał
żółwiaki nie gryzą sie, karmie je ochotką i sercem co jeszcze dawać im do jedzenia?
PiotrekP
07-02-2013, 14:57
powinienes je rozdzielic zenek dominuje nad zadynka pewnei i wiecej zjada.....
troche pofadowane grzbiety moga miec ale z doswiadczenia wiem ze trzymanie razem im nie sprzyja .
a karmic mozesz jeszcze dzdzownicami ,malymi rybkami ....
Ja proponuje jeszcze gotowane jajko bardzo mojemu smakuje. A rozdzielic je trzeba koniecznie
a co do jajka - białko czy zółtko???
MataManX
09-02-2013, 14:29
A temperatura nie ma na to wpływu z tego co wiem twoje żólwiaki żyją bez ogrzewania. Czy może mieć to jakiś wpływ na ich pancerz ??