Zobacz pełną wersję : wyspa/półka
Siemanko!!
w akwa mam półke tyle że nie wiem co na niej ma być, chodzi mi o ze tak powiem podłoże na wyspie, bo samo szkło jakoś nie wygląda za ładnie;) piasek odpada!
MataManX
18-12-2012, 09:05
najlepiej by było jakbyś położył na to jakąs mate albo przykleił silikonem kamienie aby żółw się na niej nie ślizgał
U nas półka jest pokryta drobnym żwirkiem (takim kolorowym) został wysypany na świeży silikon i lekko "przyklepany".
Jenyy co wy z tymi szklanymi półkami macie?:P Ja mam duże kamienie poukładane jeden na drugim i wszystko wugląda ładnie i estetycznie i żółwiom to odpowiada jak najbardziej bo się na tym nie ślizgają. Znalazłam taki kamień jakby z "podestem" i jest lux;P
A jak sie upierasz dalej nad tą szklaną półką to przyklej do niej kamienie na silikon , ale raczej taki drobny zwirek bo duże otoczaki np. to by nioeestetycznie wyglądały bo by byly szpary miedzy nimi a zwitrek jest mały.
pozdro
Ja nie mogę kamieni ułożyć, bo akwa jest za małe, żółw dzięki półce ma więcej miejsca, może sobie pod półką pływać...
Na wyspe z kamieni może sobie pozwolić ten co ma duże akwa (wiadomo kamienie lepiej wyglądają niz półka szklana oblepiona kamykami), a w mniejszych akwach niestety jedno kosztem drugiego, najważniejsze aby gadzinki miały jak najwięcej miejsca do pływania.
no ja mam wg mnie duże akwa bo 120/60/50cm i 20 cm wody, i jeśli miałbym zrobić wyspe z kamieni to ładnie bym musiał sie tych kamieni nazbierać, a z tego co wiem to ląd powinien stanowić 1/3 akwa, a w szparki między zwalem kamieni mogłyby dostawać się resztki jedzenia i fajnie by nie było...a dzięki półce żólwie mają więcej przestrzeni do pływania;)
Ja na szkło położyłem matę łazienkową (bo akurat miałem), miekka jest i plastikowa. Żeby jej nie zepchnął, obciążyłem kilkoma kamykami i kawałkiem drewna, żeby miał na czym leżeć. Wygląda może mało naturalnie, ale nie jest brzydkie. Pewnie od UV plasik wkrótce się poniszczy, ale to nic.