Zobacz pełną wersję : Są i takie rady
Szukam sobie czegoś więcej o żółwiach.
Znalazłem między innymi taki opis hodowli:
http://foroom.neurovirgin.com/forum/pokaz.php?id_tematu=178191&id_forum=2290
A my tu różnicujemy pokarmy, dyskutujemy o filtrach itp.
Swoją drogą ciekawe, jakby się gość czuł, gdyby go przez 2 lata karmić czipsami lub owsianką.
PYTANIE inne. CZy ktoś zna miejsce w necie lub książkę gdzie opisano np. po czym żółw rozpoznaje swoje terytorium (terra), ile może wytrzymać pod wodą (nie chcę sprawdzać;-)) i inne dane, niekonieczne w hodowli lecz ciekawe.
Faktycznie - rada, horror. Pierwszey raz zyczliwie mysle o tym kretynskim obowiazku rejestrowania w starostwach zwierza egzotycznych, m.in. zolwi. Gdyby tego przestrezgac, to zwierzeta nie trafialy by do takich debili...
Trafiałyby. Nikt nie będzie egzaminował ani pyta ł o warunki.
Ja ostatnio wyczytałam w mądrej książce o hodowli żółwi (nie pamiętem autorów, książkę mam w domu), że wodę należy zmieniać żółwiowi po każdym karmieniu, a filtrów stosować nie należy, bo one "stwarzają mylne wrażenie, że woda jest czysta, a tak naprawdę to szkodliwe związki amoniaku się tworzą i żółwia zatruwają" (jakoś tak to brzmiało). O bakteriach ani słowa...
Hećka
Prawdę mówiąc też tak robiłem. Zmiana wody i mycie całości zajmowały pół godziny. Oczywiście bakterie nie miały szans. Czytałem też o akwa z odpływem i kranem nad nim. Tam wymiana wody to nie problem i myślę, że w takich warunkach (nie licząc rachunku za wodę) to niezłe rozwiązanie.
JakubikF
21-08-2012, 14:42
Ehemmm ale nie prostrze założyć sobie malutką hodowlę ..... bakterii nitryfikacyjnych w takim niekiedy troche większym niż niewielkim pudełku zwanym zwyczajowo filtrem ;D?
Dokładnie, ja też już to wiem, dzieki temu forum, ale ile jest ludzi, którzy zaczynają hodować żółwie i męczą się z prawie codzienną wymianą wody, bo jakieś niedouczone "specjalistki" popełniły kretyńską książkę?
Hećka
Owszem, lepiej mieć filtr działający, ale należy wiedzieć co zrobić, zeby działał. Teraz wodę mam przejrzystą lecz lekko zielonkawą. Myślę i myślę, co to jest. Może filtr za mały, a może z keramzytu cosik się wypłukuje?.