PDA

Zobacz pełną wersję : skórka

Marinero
09-07-2012, 06:44
Wczoraj zaobserwowałem u swojego żółwika odchodzącą skórkę w okolicy głowy(dokładnie-długość szyi) i to samo na przednich łapkach.Te skórki jakby same odchodzą.Czy ktoś coś wie na ten temat, może to objawy jakiejś choroby?Proszę o odpowiedź, pozdrawiam Marinero.

Double
09-07-2012, 07:16
jest to normalna okresowa wylinka. kąp regularnie zolwia, a opadlą skorę zbieraj z terrarium zeby nie narobiła..no..syfu :)

Marinero
10-07-2012, 08:22
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, jednak nie do końca rozumiem o co chodzi z tą kąpielą żółwia?Czy mam go dodatkowo kąpać, czy chodzi o płukanie go.Pozdrawiam Marinero.

Double
10-07-2012, 08:42
no codziennie go kąp w cieplej wodzie przez około kwadransa i skorupkę smaruj wazeliną raz na jakiś miesiąc

Double
10-07-2012, 08:44
o kurcze nie zauwazylam ze chodujesz zolwia wodnego :))) myslalam ze stepowego albo cos w tym stylu. odwoluje to o tych kapielach i smarowaniu wazelina! to mu nie pomoze ;-)

Marinero
10-07-2012, 13:46
To moja wina nie napisałem na początku że chodzi o wodnego, raz jeszcze dzięki pozdrawiam Marinero.

MataManX
10-07-2012, 18:01
Marinero sorry za to co pisze ale o pomste do nieba woła to że osoba która ma żółwia nie wie że jego skóra wraz ze wzrostem linieje - chłopie poczytaj troche zanim sobie kupisz zwierze jak sie pytasz czy żółw jest zdrowy to w zupełnosci on poprostu rośnie

Aleksander
11-07-2012, 01:13
Spokojnie:) Czasem w trosce o zdrowie naszego pupila wyolbrzymia sie nawet najnormalniejsze rzeczy pod słońcem i wszystko wydaje sie grożnym objawem chorobowym ;) Sama pamiętam jak latałam do lekarza z byle kichnięciem żółwia, aż zyskalismy sobie miano przewrażliwionych:)) Niby się wie, że coś jest normalne, a strach ma wielkie oczy. Na początku wszystko mnie niepokoiło aż do rozmiarów paranoi (teraz też mi trochę zostało, he he). Może nie doczytał rzeczywiście, ale teraz juz wie:))
pozdrawiam
Natalia

42d3e78f26a4b20d412==