Zobacz pełną wersję : problem z przwfiltrowaną wodą w akwaterarium
Witam wszystkich forumowiczów.
Od kilku tygodni mam dwa 2 letnie żółwiki czerwonolice. Ponieważ miałem duże problemy z utrzymaniem czystości wody nabyłem zewnętrzny filtr kubełkowy (Hagen - Fluval 104). I tutaj pojawił się mały problem - mianowicie przefiltrowana woda ma dziwny zapach - trudno mi jest go opisać - najtrafniejsze określenie jakie przychodzi mi do głowy to zapach "plastiku". Wewnątrz filtra znajdują się nastęujące wkłady - według kolejności filtrowania - wkłady gąbkowe o różnej skali porowatości, węgiel aktywny, wkład BioMax. Proszę o radę czy dobrze dobrałem wkłady do filtra? Czy ten dziwny zapach to efekt złego dobory wkładów czy może na jego pojawienie się ma wpływ fakt iż jest to nowy filtr a zapach jest kosekwencją tego że jest on zbudowany z tworzywa.
Za wszelką pomoc i sugestie będę bardzo wdzięczny.
Druga sprawa jaka mnie nurtuje to dobór świetlówki UV i sposobu jej mocowania na akwarium - czy macie jakieś doświadczenie w tej materii?
pozdrawiam,
r2d2
wyrzuc wegiel mimo ze zabiera on substancje niekorzytsne to zabiera rowniez sustancje korzystne, zapach plastiku - dziwne napewno nie od filtra ... przeczytaj sobie posty o zolwiaku tam jest troche o filtracji, mozejakis filtr hydroponiczny woda z tego wewnetrznego przeplywala by prze korytka wypelnione keramzytem a w kreamzycie rosna wszelkie rosliny doniczkowe :D
Slawek W.
16-05-2012, 08:24
Co masz w akwatium?? Oprócz żółwi??
Dziękuję za wypowiedzi. W akwaterarium znajdują się wyłącznie duże kamienie, część z nich kupiona w sklepie zoologicznym, część osobiście zebrana w terenie. Każdy z kamieni był bardzo wnikliwie czyszczony a nastęnie wyparzany przez około godzinę.
Jeśli chodzi o ten zapach nie jest on intensywny, ja go wyczuwam, natomiast moja żona nic nie czuje - może jestem zbyt przewrażliwiony.
Doradźcie co wsadzić do filtra w miejsce tego węgla - gdzieś przeczytałem o jakiś wkładach amonowych (?) - w ulotce dołączonej do filtra jest napisane że one zakwaszają wodę - może dobre to dla ryb ale nie dla żółwi - czytałem że muszą mieć wodę o odczynie obojętnym.
Poradźcie co z tymi wkładami.
pozdrawiam,
r2d2
ps. i jeszcze jedno wraz ze wzrostem temperatury (grzałka z termostatem) ten zapach jest jakby intensywniejszy - dodatkowo pali się żarówka 60W orzewająca wyspę.
eh wystarczy sama gabka oraz wklad biologiczny naspy go poprostu do jednej komory wiecej, pod gabke wloz kawalek wlokniny kosztuje bodajze 1 lub 2 zl stosowana jest przy filtrach aqua szuta taki bilay dlugi kawalek czegos na to gabke to czyscisz co kilka dni a wklad biologiczny zostawiasz nie ruszony
kamieni nie trzeba gtowac godzine wystarczy je wyszorowac ...
Co sądzicie o zastąpieniu wegla aktywnego żwirkiem ceramicznym (u Hagena nazywa się to Pre-Filter) - tyle że oprócz oczyszczania mechanicznego wody oczyszcza ją również ze związków azotowych - czy takie związki potrzebne są żółwiom?
odnośnie mojego porzedniego posta - czyżby nikt z was nie montował oświetlenia UV bez pokrywy na akwarium?
tak jak juz napisalem to jest niepotrzebne to tylko nabijanie kasy, jesli masz jej za duzo ...
eh piszesz a nie wiesz o czym po co chcesz stosowac cos o czym nie masz pojecia nie zwiazki azotowe nie sa potrzebne zolwia, one sa szkodliwe
te zwirki to tylko nabijanie kasy ;d
do arrow!
Wydaje mi się że forum jest po to by osoby z większym doświadczeniem pomagały początkującym terrarystom. Pytałem o związki azotowe - bo nigdzie nie wyczytałem czy są one potrzebne żółwiom czy nie.
Jeśli więc moje posty tak cię irytują nie wypowiadaj się.
Bo w zasadzie to moja sprawa ile pieniędzy zamierzam przeznaczyć dla swoich pupili by żyło im się najlepiej.
pozdrawiam wszystkie życzliwe osoby które starają się pomagać takim jak ja.
r2d2
eh ...
zle mnie zrozumiales ....
mnie nie irytuja lecz pytanie o zwiazki azotowe toceh mnie rozbilo...
oczywiscie ze Twoja kasa ale uwiez mi te zwirki pseudo wyciagacze azotanow z wody sa zdbedne dobry filtr denny czy hydroponiczny zrobia sowje przy hydroponiczny poziom azotanow siega zera !!! a i jak ladnie taki filtr wygldaw terra lub poza nim
Sorry arrow trochę mnie poniosło - jeśli oglądałęś Monthy Pythona - Święty Graal - to wiesz o czym mówię;)
Najważniejsze jest by naszym zwierzakom było jak najlepiej i tyle!
Ten żwirek potrzebowałęm by zastąpić węgiel aktywny który przy filtracji wydzielał (teraz już wiem że to on) dziwny zapach.
Czy ktoś z was może mi doradzić odnośnie montażu oświelenia -UV (świetlówka) - do zimy muszę to zrobić a brak mi koncepcji.
Żółwiki na razie zarzywają kompieli słonecznych - akurat nie dzisiaj ale przedwczoraj biegały po trawce.
r2d2
Co do zwirku: jak uwazasz, ale ja mam pyszczaki i uzywam tego wkladu.
Efekty sa, po prostu gdy trzeba wymienic wklad rosnie poziom azotanow, a po wymianie radykalnie spada, a wydaje mi sie, ze ten wklad jest produkowany z mysla o akwarium.
Co do walorow wizualnych innych filtrow: przy terrarium moze faktycznie ladnie wyglada, ale prz akwarium niekoniecznie.
Antoni Wróbel
23-05-2012, 15:31
Co do UV. Kup sobie świetlówkę, lub żarówkę (lub obie) z procentową zawartością UV w widmie ok 5.0 % (jest to napisane z tyłu, na pudełkach), bo takie jest optymalne dla wszystkich żółwi. Pamiętaj o tym, by żarówka emitowała oba rodzaje UV(UVA i UVB, bo to drugie jest bardzo ważne stymulując wytwarzanie wit D3 w organizmie żółwia).
Żarówka taka w Wawie kosztuję conajmniej 75 zl, a świetlówka powyżej 100, ale uważam, że promieniowanie UV jest dla większości gadów (a dla żółwi w szczególności) nizbędne i wydatek ten zaowocuję tym, że przez wielę lat będziesz się cieszył obserwacją zdrowych, długowiecznych żółwi.
Jak byś miał jeszcze jakieś pytania o UV, wal :)
Pozdrawiam