Zobacz pełną wersję : Żółwiak chiński-kilka pytań
Witam
mam kilka pytań: wszyscy piszą że żółwiaki są agresywne i kazdego trzeba trzymać osobno ale jesli od małego 2 żółwiaki są trzymane razem to nie przyzwyczają sie do siebie?
drugie pytanie: jesli malego żółwiaka trzymałbym z paronastocentymetrowymi czerwonolicymi to czy ów żółwiak jak dorośnie bedzie w stosunku do nich agresywny?
trzecie: czy ma ktoś zdjecia swojego akwaterarium żółwiaków i mógłby mi je puśić na maila
Niestety nawet trzymając od małego dwa żółwiaki nie przyzwyczaisz ich do siebie. Taką mają naturę. Natomiast co do czerwonolicego to wydaje mi się że w stosunku do niego też będzie się on zachowywał agresywnie.
Mój atakuje wszystko i wszystkich
Pozdrawiam
MZIMIN
dzieki
chciałem kupić drugiego żółwiaka ale widze że to nie ma sensu a do czerwonolicych to go wpuszcze jak troche podrośnie bo teraz to by go pewnie czerwonolice zjadły
a tutaj kilka ciekawych linkow:
http://www.deancloseprep.gloucs.sch.uk/chelonia/care%20sheets/trionyx.htm
tutaj ogolnie o roznych zowliach wiele zdjec i porad:
http://www.centralpets.com/pages/reptiles/turtles.shtml
a co z akwaterarium czy ma ktos zdjecia i czy jest jakas polska strona o żółwiakach?
wszystko zalezy mozesz mlodym zolwiakom rzucic na powierzchnie wody rosliny plywajace, najlepiej pedy(chodzi o rosline hodowana w paludaryjnych warunkach) ruzdzycy rutewkowej, popularnej paprotki, poziom jakies 10-15 cm
Z mojego doświadczenia wynika ze żółwiaki nawet tak szybko nie zjadają rożlin. U mnie o wiele szybciej czyniły to ryby ale już nich nie ma, mój pupil zrobił sobie obiadek.
A tak poza tym to bardzo lubi pomidory wręcz za nimi szaleje
w opisach gatunków na tej stronce przeczytałem ze żółwiaki nie powinny jeść gammarusa czy jest to prawda a takze to ze raczej owoców i warzyw nie jedzą. Więc takze bioreptu nie bedą jadły bo to chyba tez jest przynajmniej w części z warzyw co by sie zgadzało bo mój tego nie chce jeść. Czym wy w ogóle karmicie swoje pupile chińskie?
Nasze bydle je pomidory, czereśnie, ryż gotowany, jajko na twardo i nie widze żadnych problemów a dzisiaj zjadł fasolkę szparagową gotowaną natomiast co to jest gammarus ?
Je także suchy pokarm dla ryb i żółwi
Pozdrawiam
MZIMIN
Jeszcze dodatkowo żywe ryby, mięsko wołowe, tak jak pisałem pomidory, szklarka, no i czerwone robaki takie jak na ryby i na razie to wszystko czym go karmimy.
pozdrawiam
MZIMIN
gammarus to takie suche robaczki dosc popularny gotowy pokarm dla żółwi
mzimin moze bysmy pogadali na gadugadu mój numer 4392520
Akutalnie mam urwanie głowy ale jak tylko mi się wsztstko uspokoi to się odwezwę
Pzodrawiam
MZIMIN