Zobacz pełną wersję : Jeszcze raz stepowy
Obiecane zdjęcie znalezionego żółwika nie za ostre robione kamerą internetową ale jest.
Na tym dobrze widać takie jasne przebarwienia na tyle skorupy co to dokładnie jest ? Wydaje mi się że brak wapnia ale nie jestem pewien.
Zejść napewno nie zejdzie choć może się mylę ale jeśli będzie dostawał witaminy i wapno czy to nie będzie postępować.Nie wiedziałem że żółwiowi tak trudno zdjęcie zrobić modelem to on nie zostanie nonstop uciekała bestia :)
aleksandra
23-04-2012, 06:43
Glan chodź zdjecia są ciemne to wyraźnie widac ,ze to żółw Grecki, a nie stepowy . Już Ci pisałam,ze żół stepowy posiada na WSZYSTKICH odnóżach 4 pazury . Twój ma ich 5 na przrednich nogach( tak pisałeś).
Ni ewiem dlaczego upierasz się ,zę to stepowy. Ma podzieloną tarczkę nadogonową czyli powinien być to Grecki
pozdr.
aleksandra
Wydaje mi się że masz rację czytając opisy nie pacząc na zdjęcia też mi teraz pod greckiego podpada szczególnie te paznokcie a i rogowate zakończenie ogona takie jakby 2 łuski ze sobą zespolone na końcu.Przez cały czas mi kolor tylko nie pasował ,bo był taki matowy.Od tamtej pory przeszedł 4 kompiele w ciepłej wodzie i odrazu kolorów dostał.Tego nieprzyjemnego zapachu kupy też nie ma.Mimo że ma wybieg codziennie dzieci puszczają go na trawnik żeby sobie pobiegał :)
aleksandra
23-04-2012, 09:39
GLAN , zdjecia są mało wyraźne ,ale na 99,99999% to grecki. Ze matowy to nie znaczy ,ze od razy stepowy. Ja wykluczyłam już wcześniej z Twojego opisu ten gatunek. Jak 5 pazurów to na 100 nie stepowy. Szkoda ,ze nie widziałeś matowe greckie w W-wskim ZOO.
aleksandra
jeśli mogę to 100% Grek. Pozdrawiam!