Zobacz pełną wersję : czerwonolice w oczku wodnym
pancernik
04-04-2012, 02:26
Czy ktos ma doswiadczenia w hodowli czerwonolicych w oczku wodnym?
prosba o wskazowki i informacje
czerwonoilce nie moga byc hodowane w oczku wodnym , chyba ze w jakiejs spejalnej szklarni albo na pare godzin w formie spaceru na seiwrzym powietrzu - potzrebuja przede wszystkim podgrzewanej wody jak odpowiedniego ciepla i wilogtnosci powietrza. a nasz klimat ni8estety do tebo sie nie nadaje :)
a ja mowie ze moga i nawet skladaja jajka ktore mozna pozniej inkubowac. nawet powiem wiecej - nalezy je tak hodowac, moje zolwie sa w oczku juz od poczatku maja. nalezy tu pamietac o dokarmianiu. i jeszcze jedno - ja jestem z krakowa i tu jest cieplej niz np w suwalkach wiec jesli jestes z polnocy polski to przypuszczam ze czas na czerwonolice w oczku jeszcze nie nadszedl, chociaz wraz z poczatkiem czerwca powinny byc musowo wypuszczone na swieze powietrze. sam zolwie zbieram do domu jak temperatura spada pomizej 8 st C. udanej hodowli i wiecej odwaznych wlasnych doswiadczen bez sugerowania sie opiniami typu- poprzednika &D
Pawlikowski.Piotrek
04-04-2012, 14:42
Stanowczo popieram wypowiedz Kozi1 :) ja od wielu lat wraz z nadejsćciem ciepłych dni ( t tym roku juz od tyg sa na swiezym powietrzu:) wynosze zółwie na dwór(czerwonolice, stepowe i greckie) . mają użadzona osobna zagrode, wybieg i basen , bardzo dobre sa "kompiele sloneczne" których zolwie zazywają kazdego gorącego popołudnia w lecie :) Wiec polecam tą forme trzymania latem żółwi , oczko wodne oczywiście musial byś ogrodzic i porzegnac sie z rybami w nim:P (no chyba ze sa wieksze od zółwi:)
A i bym zapomnial jesli żółwie nie sa zaduze , jest spore ryzyko.... mogą latwo "zniknac" a przyczynic sie do tego moga takie "osoby" jak nasz kochany piesek czy kotek :P
Ja mniejsze zolwie rowniez wynosze na dwor , jednak w ochronionym terra i te na noc chowam :/ jednak sie o nie boje :P dorosluch czerwonolicych nic nie ruszy :)
pancernik
04-04-2012, 15:07
wpuscilem je do oczka (2 szt po ok 18cm. - 2 lata) bo tak mi doradzili w dwoch duzych sklepach zoologicznych w w-wie. w obu twierdzili ze nawet tam zimuja.
znane sa już w Polsce przypadki zimowania czerwonolicych w oczkach wodnych.
Do hodowli czest zaleca się stosowanie niezbyt głebokich zbiorników (łatwiej sie nagrzewają). Na jednym z brzegów (północny) mozna zrobić pochyłą dobrze nasłoneczniona plażę (miejsce do wygrzewania sie w słońcu). Można też zastosować miejscowo grzejacy promiennik podczerwieni (zwłaszcza działający od wieczora do rana) - ale to raczej nie jest wymagane w naszym klimacie.
Dla wszystkich żółwi wodnych i lądowych nie miejących w terraium UV spacery podczs lata są niezbędne! Żółw nie musi mieć w terra UV jeśli będzie w lato wynoszony na dwór. Ja swojego czerwonolicy trzymam od nie całego tygodnia w oczku. Taka uwaga do kozi1 8 C to już bardzo mało dla żółwi temperatura nie powinna spadać po niżej 15 C. Czerwonolice normalnie żyją już w naszym klimacie i nawet czsami sie rozmnażają ale to tylko tam gdzie jest ich dużo. Gdzieś słyszałem że mają je albo już woisalio na liste naszych gadów.
Na razie sa uznane za gatunek inwazyjny i dlatego od 20 maja 2002 roku nie wolno ich sprowadzać do kraju. Stały się już plaga w wielu zbiornikach (stawy, jeziora, zalewy) zwłaszcza położonych blisko duzych miast.
Czerwonolicy z pewnością mnozy się we Francji. W polsce jeszcze nie słyszałem, ale możliwe (mowa o warunkach naturalnych).
no właśnie nie przywoza i są już tego widziane skutki :D
opropo oczka w Płockim zoo zółwie sa całe lato na dwożu i wcale ich nie karmią przez ten okres jakiś 2 miesięcy nie wiem jak to możliwe bo oczka są dość małe.
Z mojego doświadczena wiem, iż należy jakoś zabezpieczyć oczko wodne, aby czasem żółwik nie zawędrował do sąsiada!
Ja w taki sposób (najprawdopodobniej) stałam się właścicielką mojego żółwia :-))