Zobacz pełną wersję : ZOLWIE TEZ PIJA
Pewnie powiecie, ze sie wymadrzam, i ze wszyscy o tym wiedza, ale zaryzykuje i przypomne wszystkim, ze ZOLWIE PIJA. Czesto slysze, ze wystarczaja im soczystE owoce. Nie prawa. Postawcie im mala miseczke z woda a zobaczycie jak sie do niej przyssaja. Pisze to oczywiscie dla tych, ktorzy o tym nie wiedza. Jestem pewna jednak, ze nie ma ich wielu.
Sylwia
A czy wystarczy jak sie napiją w trakcie kompieli raz w tygodniu????
Witam
Właśnie.Bo moje,jak im wstawiłem pojemniczek z wodą(stabilny-nie mogły go przewrócić i odpowiednio płytki) to w ogóle do niego nie podeszły.Bały się go.
Pozdrawiam
To oczywiste. Musza sie do tego przyzwyczaic.najpierw beda sie moczyc, potem naucza sie pic. Troche cierpliwosci. Wode jednak nalezy zmieniac codziennie, bo miseczka moze im tez sluzyc jako ubikacja. Swintuchy!
Foxtrott
28-08-2011, 10:13
ja mam żółwia stepowego od 8 lat i nigdy nie dawałem mu pić.
rośne dobrze, jest zdrowy i zadowolony!
nie chcę podważać niczyjego autorytetu, ale bez dodatkowej wody żółwie też mogą żyć(przynajmniej stepowe).
pozdrawiam
dr Robert
28-08-2011, 10:17
Niestety nie ma czym się chwalić. Woda w pojemniku to podstawa, nawet dla najbardziej pustynnego zwierzaka. Czasem piją a czasem się tylko moczą w wodzie. To czy piją dużo zależy od diety, ale niezależnie od niej nie należy ich tego pozbawiać.
cze
moj zawiasowy jak sie przyssie do wody w basenie totrudno go od jej oderwac:) jego rekrd w dlugosi piacxia wody niprzerwanie to chyba3minuty:)
To nie jest chwalenie sie tylko stwierdzenie faktu! Moje żółwie stepowe nigdy nie wykazywały najmniejszego zainteresowania jakimkolwiek piciem, w przeciwieństwie do iberyjskich, które czasami lubią sobie popić (dostają picie "na zawołanie").
Pozdrawiam.
no moj grecki tez niechce pic wraz stepowymi ... u mnie tylko zawiacowwy pije:)
wiem sams ie przekonalem, ale to jest najlepsze ze moj bardziej woli pic Jurajska gazowana !!!!! Sylwia napisał(a):
Ja hoduję zółwia stepowego od ponad 10 lat i choć nie podaję mu wody, to jest w świetnej kondycji. Kiedyś podawałem mu wodę, ale się nią nie interesował. Otrzymuje wodę tylko w pożywieniu.
**MARTA*
31-12-2011, 05:01
Mój żółw nie pije i jest zdrowy!
dr Robert
03-01-2012, 09:01
Do czasu !!!
A co z rozmnażaniem ? Np. samica w ciąży ma znacznie większe zapotrzebowanie na wodę. Żółwie stepowe nawet na suchych terenach, gdzie żyją spotykają się z deszczami, ulewami, kałużami. Ponadto dużą część czasu spędzają w głębokich norach, gdzie wilgotność powietrza jest większa niż na powierzchni gleby. W takich hodowlach o jakich tu słyszę są tego pozbawione i trzymane w zupełnie nieodpowiednich warunkach. Dlatego nawet jeśli nie piją przez całe tygodnie zbiornik z wodą powinien być w terrarium, bo (1) być może zechcą się napić, (2) załatwiają tam często potrzeby fizjologiczne, (3) zwiększyć nieco wilgotność w terrarium.
I jeszcze jedno; argument typu: "hoduję zółwia stepowego od ponad x lat i żyje bez wody" jest zupełnie nietrafiony.
Lisy czy kury na fermach też żyją, tylko co to za życie i czy o to chodzi w terrarystyce ?