Zobacz pełną wersję : Problem... i to nie maly
Mam pewien problem z wężem Boa mam 3 węże wyjechałem na miesiąc na wakacje nakarmiłem je oczywiście przed wyjazdem woda w tym czasie była zmieniana 3-4 razy kiedy wróciłem wymieniłem wode podłoże nakarmiłem wszytskie 3 po jakichś 4-5 dniach jeden z węży zwymiotował w pół strawionego szczura nieznałem przyczyny (nigdy wcześniej nie wymiotował) ale pomyślałem że może zestresował sie albo cos po nastepnym tygodniu karmiłem je znowu i ten który wymiotował nie chce jeść a w basenie znalazłem taką jakby małą pinke (pinki mogła złożyć mucha w odchodach :/) Czy węże moga mieć w żołądku pinki :O Co moge z tym zrobić iść do weta czy jakoś odrobaczyć węże Prosze o szybką POMOC
najlepiej daj kupe do badaniia zielarzu.
Pituophis
01-07-2014, 16:30
Warto by było zgłosić się do weterynarza , choćby celem przebadania kału. Ten robaczek, to mógł być pasożyt. Nie tylko z tym jednym wężem, ale z pozostałymi też, zwłaszcza jeśli są razem w terrarium.
Skąd larwy much w terrarium? Czyżby były tam zwały niesprzątanych odchodów? Poza tym w odchodach węża nie ma niczego jadalnego dla larw much, już prędzej dla moli.
RE:
Czy węże moga mieć w żołądku pinki :O
Nie ma takiej mozliwośći. Larwy muchy nie beda odzywiały sie zdrową tkanką.
Jezeli to larwa muchy na 100% to tylko z tego powodu, ze przez szczeline wleciala zaplodniona mucha i zlozyla jajka na owych odchodach.
Podczas II wojny swiatowej larwy much byly uzywane do oczyszczania gnijacych ran na żołnierzach, co mogło by swiadczyc, ze nie ma raczej obaw o atakowanie przez larwe swiezego "mięcha" ;-)
Nie przechodzily wgłąb organizmu.
Jesli masz pewność, ze to pinka na 100% nie masz sie czym przejmować.
Dwa slowa :
Cochliomyia hominivorax
PS> To zart. Nie przypuszczam, by weza Mantis zaatakowalo to "cos"
Oto fotka robaka upolowanego dzisiaj rano (chodzil sobie po terra) Moim zdaniem to raczej pinka
Aha jescze jedno miał on ok. 0.5 cm
Pituophis
02-07-2014, 04:13
Tak. Jak mogłeś dopuścić, by w terrarium zalęgły się larwy much! Takie niehigieniczne warunki są niebezpieczne dla zdrowia zwierząt.
mantisie jak długo lezał ten zwymiotowany szczur w terra?
Obywatel_Snejk
02-07-2014, 07:36
abstrahujac od tego co zostalo napisane.
Ja podejrzewam,ze waz ktory wymiotuje dostal jakiegos zatrucia,poniewaz z tego co mowisz i pokazujesz to w terra miales syf jak beret,czy to przez to,ze byles na wakacjach czy przez ciebie;niewazne.
W kazdym razie ja bym przeszedl sie z tym do weterynarza-dostaniesz jakies dziadostwo na odrobaczanie.
Naomiast wazne jest to,zebys odseparowal od siebie wszystkie trzy weze-pudelka,papier,miska z woda i wentylacja.I czekac,pozaostale(te dwa zachowujace sie normalnie karm jak zazwyczaj i obserwuj czy nie zaczynaja robic podobnych akcji,a tamtego chorego pakuj w worek i do wtenerynarza.Aha a glowne terrarium wyczysc,tak zebys mogl z niego drugie danie papusiac.
Rofl ludzie nie siejcie paniki z wezem nic nie mam.
To, ze na syfie pozostawionym przez weza zauwazyc mozna larwe muchy to jeszcze nie powod zeby wezowi robic kwarantane i wozic po wetach ech...
btw. To nie pinka tylko dorosła larwa muchy.
Pinki sa znacznie mniejsze (wczesniejsze stadium).
Chce dodac tylko, ze waz nie szamie swoich odchodow ;o i tych robakow na bank nie ma w swoim organizmie...
Ale zreszta mozesz ich posluchac.
Najlepjej kup butle z Cieklym azotem..Bedziesz mial pewnosc, ze wszystko zabijesz co sie rusza ;O
Zrobiliscie ze mnie jakiegos laika i leszcza ludzie w terra była 1 mała kupa która leżała GÓRA 2 dni w 2 dzień była sprzątnieta a wy myślicie chyba że ja zamiast podłoża w terra mam gów... ehhh
Wąż zachowuje sie normalnie jest tak samo żywotny ma tyle samo siły Problem zaczyna sie tylko wtedy gdy daje szczura daje mu go prosto pod nos a on odwraca sie i idzie sobie w druga strone ( 0 zainteresowania jedzeniem) Moim zdaniem jest to normalny odruch po wymiotowaniu ( wąż po wymiotowaniu nie je jakies 2 tyg) Ale powiedzcie co wy o tym sadzicie
P.S.
Problem robaków rozstrzygnięty teraz zostaje tylko czy z wężem jest OK
nie boj nic. odczekaj tydzien moze 2 i daj mu mu mysz zamiast szczura.
Moim zdaniem powinieneś odseparować węże - każdego do osobnego pojemnika na ręcznikach papierowych z miska wody - po wypróżnieniu każdego z nich dać do zbadania kał - środki chemiczne na odrobaczenie podać tylko w przypadku złych wyników badań - dzięki temu będziesz miał pewność ze wszystkie są zdrowe.
Oczywiscie sterylizacja terrarium obowiązkowa.
Wiele przy ty zabiegu sie nie napracujesz zyskach pewność co do zdrowia węży.
Nawet jakby jakimś cudem to robactwo dostało się do żołądka węża to nie przeżyłoby tam godziny ;) No chyba że to jakieś stadium jakiegoś endopasożyta to wtedy mogło by przeżyć i zaszkodzić :/
DEXiu , właśnie w tym problem że pinka ( robak którego znalazł Mantis w terrarium) jest przystosowany do oddychania beztlenowego i jeśli w jakiś sposób znalazł by się w układzie pokarmowym węża mógł by narządzic wielu szkód .