Zobacz pełną wersję : Pyton tygrysi probuje wypchnac szybe
Przemek86
23-05-2014, 15:02
Pyton tygrysi probuje wypchnac szybe,wiecie moze czym to moze byc spowodowane.Miał ktos z was moze taki przypadek ze waz cisnie z całej siły w przednia szybe?
Jakiej jest wielkości? Jakiej jest wielkości jego terrarium? Czasami węże robią tak bo chcą się wydostać, a czasami bo "nos" je swędzi.
Przemek86
23-05-2014, 15:45
Ma 180 cm.Terra 140x60x40 waz czesto pełza u mnie po pokoju.Z głodu mogłby tak wariowac?Nie jadł ok 3 tyg.
raczej normalne zachowanie moje węze też często smarują pyskiem po szybie:) , jednak 1.80 m molurus powinien miec juz większe terrarium najlepiej docelowe czyli minimalnie 220x100.
Przemek86
23-05-2014, 15:58
Kurde wiesz to dziwnie wygladało tak jakby miał sobie zaraz krzywde zrobic.Ze zmiana terra poczekam,gdyz moj waz jest czesto wypuszczany na spacery po pokoju.
Też mam podobne doświadczenia. Co prawda moja gadzinka nie pcha się na siłę przez szybę, ale również zauważam czasami duże pobudzenie i szukanie dziur i otworów w drzwiczkach terra, tak jakby się chciała wydostać. Zjawisko to obserwuję zwłaszcza po spacerku gadzinki poza terra. Może podoba im się na wolności :)
Może to być spowodowane za małym tera. Wąż to nie legwan, czy waran który lubi hasać poza terrarium:/ Zmień mu na większe, a głodówką się nie przejmuj- zgłodnieje to zje:)
Przemek86
24-05-2014, 07:36
Ta głodówke ta ja mu robie:)To jest zdrowe dla weza.Weze tez lubia hasac,niekturzy twierdza ze nawet powinno sie je wypuszczac na ogrod jesli to due dusiciele.
Psalmopoeus
24-05-2014, 07:54
Moje boaski jak je często wypuszczałem to później same chciały wyjść na spracer i robiły to co twój tygrysek.Teraz wyciągam je tylko na 5 min raz w tygodniu i już tak nie robią.
Przemek86
24-05-2014, 08:41
Nie jestem pewien do konca czy to jest spowodowane wyciaganiem go z terra,poniewaz wyciagam go 2-3 razy w tygodniuna jakies 10 min.Samca wyciagam raz w tygodniu i zachowuje sie podobnie chociaz w mniejszym stopniu.Jednak ta odpowiedz wydaje mi sie najsensowniejsza jak do tej pory:D
miki_metal
24-05-2014, 10:07
Po wyciagnieciu i powrocie, moj reg tez proboje sie wydostac przez szybe, ale ja to zlewam (dzieje sie tak po kazdym wyciagnieciu)
jak poryczyBem samca boa c do kopulacji i zamknBem w szklanym terra z szyb 6 mm to i tak j rozwalil :) potem siedzial w terra, ale zamiast szyby mial panele podlogowe :)
marynarz9
25-05-2014, 17:15
mój tygrys naciska z całej siły na kratke wentylacyjną,a jak otworze wrota terra to pryska na pokoje ,zachowuje sie jak pudel mianowicie włazi w kufer kanapy i widać ze mu tam dooobrze,jak go wsadze do terra to cała operacja sie powtarza
Ciasno mu jest - zrob wieksze terra !.
Masz bardzo niskie terra i waskie - jest zarowno za niskie jak i za waskie - jesli zle sie czuje w nim usilnie bedzie sie probowal wydostac - w konsekwencji moze doznac mechanicznych urazow pyska co prowadzic moze do zgnilca.
Mysl o wiekszym terra - to duzy waz wymagajacy ogromnych terrari.
A 10min spacer - przy 23h50min siedzenia w ciasnym terra dość blado wypada.