PDA

Zobacz pełną wersję : kilka pytan co do terra dla regiusa!!!

josetsu
24-04-2014, 06:27
wiec czy terra 130-50-50 wystarczy dozywotnio?? to terra jest zrobione z plyty meblowej wiec czy na bank moze byc-chyba nie rozmoknie poniewaz regius nie potrzebuje az tak duzej wilgotnosci?? czy jakos najwyzej moge zabezpieczyc to terra przez plesnieniem albo rozmakaniem?? to plyta meblowa wiec raczej nie da sie jej juz polakierowac ani jakos zabazpieczyc-jak bede mial to terra juz w domu (bo odkupuje je od kolegi) to przesle fotki zobacycie co i jak??/ i czy maly regiusk okolo 40cm nie zagubi sie w takim terra?? sorry za takie pytania ale zboowki to nie regiusy a narazie tylko znimi am doczynienie-ze zbozowkami:)

minok
24-04-2014, 07:04
Co do terra myśle, że wytrzyma. Możesz je okleić korkiem żeby brał wilogć na siebie:) Moj regius siedzi w podobnym terra a też ma 40 cm i radzi sobie dobrze:)

sezam
24-04-2014, 07:56
Jak ja kupiłem swojego rega, to miał coś koło 40-50cm.
Dałem go do terra 210*90*110. Wszystko było ok, zrobił kilka rundek dookoła,a potem wlazł do jaskini. Całą noc pełzał po terra. Na drugi dzień zjadł już mysz.
Tyle o rozmiarze.

Co do tej płyty meblowej to nie jestem pewny...
Fakt, że jest to tani materiał, ale ja bym się bał pleśni.
Wystarczy jedna rysa, jedna nieszczelność, a cała płyta pobierze wodę i napęcznieje. Potem może powstać pleśń. Szczerze odradzam.
Zrobisz jak wolisz. Ja mam całość ze szkła i nie mam żadnych problemów. Najlepiej "zrób to sam". Z OSB lub szkła.

Dambala
24-04-2014, 08:35
A więc tak jeśli robisz z meblówki radze na dno wyłożyć kafelki lub tafle szkła i na wysokość jaką bedzi emiało podłoże również dać szkło, powstanie taki basen, dzięki temu drewno nie bedzie wchłaniać wody;) Ścianki pokryć czymś i wystarczy ;) NIe bedziesz miał problemu z niczym;) Terra jakie podałeś dla jednego dorosłego osobnika spokojnie wystarczy;)

daf
24-04-2014, 11:47
Sezam nie przesadziłeś z tym terra?

sezam
24-04-2014, 11:59
Wiem.

Może trochę za duże jak dla regiusa, ale jest z nim wporzo już prawie 2 lata.
Jest takie duże, bo myślałem o większym wężu.

progor
24-04-2014, 12:00
precież wieksze terrarium mu nie zaszkodzi, nie?
byleby miał kryjówki.

miki_metal
24-04-2014, 12:26
ja czytalem ze wieksze moze zaszkodzic :P w tym zmiescilyby sie 4 dorosle regiusy... ale skoro waz ma sie dobrze to chyba jest git...

42d3e78f26a4b20d412==