Zobacz pełną wersję : OSB poraz kolejny
W jaki sposób łączycie ze sobą płyty OSB w dużych terrariach, żeby się nie rozpadły? warstwa kleju? kołki? a może jeszcze coś innego?
Jaką grubość mają płyty w tych dużych terrariach? 18? 20? 22?
Ciapek_anolis
12-10-2013, 03:28
ja do swojego 160/70/70 daje płyty 15 najpierw sklejone a później skręcone:)
a ja najpier sklejaem 2 płyty... kładłem w jednym miejscu a później wkrętami do drewna jak już sylikon zaschnie troche .... najciężej jestr zroić żeby płyty sie nie rozpadły po klejeniu :D
ja w swoim terra 100/125/75 mam zbite wszystko gęsto gwoździami, a wewnątrz wszystkie narożniki uszczelnione silikonem. Terra 3ma się na tyle mocno, że mogę je spokojnie przenosić (oczywiście nie w pojedynkę :)) i się nie rozpada. Do montażu wybrałem płytę 18 mm
pozdrawiam
Płyty najlepiej najpierw skręcić wkrętami, potem krawędzie uszczelinić sylikonem.
Robie tak jak pisze coolary, nie ma problemu a wkrety naprawde dobrze trzymaja, klejenie dodatkowe jest zbedne jedyne co to uszczelnic.
Przy większych terra. warto zastosować na dno płytę grubszą,sztywniejszą, ponad 18mm.,wkręty oksydowane lub nierdzewne oraz uszczelniacz SILIKON OBOJĘTNY.
Powodzenia.
Grzechoo
13-10-2013, 12:20
a mam pytanko pod wkrety nawiercacie dziury (zeby osb nie pekalo) czy wkrecacie bezposrednio
po co na dno grubsza plyta??
moim zdaniem grubsze plyty powinny byc po bokach zwlaszcza jesli pozniej na terra chcemy polozyc np kolejne terra
solidna podstawa - większe bezpieczeństwo podczas przenoszenia
tak ale terra musialo by byc comajmiej 2m dlugie a osb 6mm rzeby cos sie z ta podstawa stalo podczas przenoszenia
moim zdaniem dawanie grubej podlogi to tylko niepotrzebne koszty, a wiem cos o tym bo pare terrari juz w zyciu zbudowalem