Zobacz pełną wersję : Występowanie żmiji zygzakowatej
Chodzi mi dokładnie o miejsca, w których można ją znaleźć bo to co pisze Młynarski mało mnie satysfakcjonuje. Podajcie mi też, gdzie w województwie lubelskim jest ona spotykana.
Krzysztof.W
04-04-2014, 18:12
Lasy Parczewskie koło Ostrowa Lubelskiego, mam tam działkę widziałem już kilkakrotnie ten gatunek weża.
sErGiEjOo
04-04-2014, 23:48
południowa polska widziałem na dunajcem w Tylmanowej
Koło Żar np w Zielonym lesie kunice kolo zar napewn wystepuje
Kretschmer
05-04-2014, 03:36
Las Lubiński między Legnicą a Lubinem, woj. Dolnośląskie (Widziałem raz jakieś 2 lata temu)
Obywatel_Snejk
05-04-2014, 04:34
Beskid Zywiecki
Conqueror
05-04-2014, 05:31
Kiedyś mieszkałem w Dęblinie ...tam jest tego od cholery poprostu... Trzeba bardzo uważać jak się idzie po lesie, a do tego oprócz żmij (albo żmiji... nie wiem) jest tam wiele jaszczurek i zaskrońców!! Od kiedy mieszkam w Lublinie to nic nie widziałem taka to jest dziura...
wiem ze w drelowie jest czesto spotykana:) - miasto w lubelskim
nad Piasecznem(to jezioro)było tego zawsze sporo,kilka lat temu moja znajoma podczas chodzenia po lesie została nawet ukąszona przez żmiję
Widzialem ostatnio 2 lata temu w Tatrach przy zejsciu z Nosala (jakieś 1km od Zakopanego) widać juz było zabudowe.
No bo kurde z kumplem chce sie wybrać na poszukiwania, popstrykać fotki. A jak zawsze ze starym w góry jeździłem to jak akurat jednego dnia mi się nie chciało iść to spotykali żmije.
yyyyyyyyyyy radzi bym im pstrykac fotki aparacikiem z zoomem optycznym i nie radzil by ci ich lapac tak nawiasem mowiac vipera berus jak i amodytes sa piekielnie szybkie;p
Oj jakoś sobie poradzę. Jak mnie dziabnie to w lublinie naszczęście mają surowicę. Chyba...
Z tego co slyszalem, to bardzo niebezpiezpieczny jej jad jest tylko dla malych dzieci i osob starszych (czyli slabszych organizmow), wiec zagrozenie nie jest ogromne- do szpitala spokojnie zdazysz dotrzec ;)
tak jej jad nie jest niebezpieczny moja kolezanka zapadla w spiaczke po ukarzeniu
to kwestja organizmu a nie wiesz czy jestes uczulony czy nie
4 dni na intensywnej terapi i jakis czas rehabilitacji , kumpel :]
miejsce występowania:
mój ogródek w Rabce Zdroju na podhalu.
Jest ich pełno więc zapraszam.
Jad jest niebezpieczny także dla osoby dorosłej, no chyba, że dla kogoś koszmarny ból, opuchlizna, omdlenie to nie są obajwy które uważa za niebezpieczne. Gdy chodzi o surowicę to czasem nie wiadomo czy ją stosować czy bezpieczniej z niej zrezygnować, gdyż często po niej jest jeszcze gorzej, zwłaszca jeśli ktoś jest uczulony. Surowice na obszarach gdzie żmii jest mało stoją w szpitalach latami.
No cóż od zeszłego roku na lubelszczyźnie namnożyło się żmij i przypadków ukąszeń. Więc myślę, że z tymi surowicami nie jest tak źle.
Żmije to nie bakterie :), nie mnożą się aż tak, żeby "od zeszłego roku"...