Zobacz pełną wersję : Zły wzrok u boa od lampy błyskowej??
adrian16
29-03-2014, 13:44
czy może boas stracic wzrok od lampy błyskowej .. ?przez przypadek nie wylączyłem lampy i zrobiłem fotke boasowi z lampą .. od tego czasu nie jadł .... ale jest przed wylniką ... gdy ruszam palcem koło jego głowy rusza głową za moim palcem:p do szczura tez zeszedł z półki na dól i podeszedł do niego ale nie chciał go zjesc ... mógł popsuc mu sie wzrok od tego ??
nie je bo jest przed wylinką
zależy ile kandeli miała ta lampa, ale szansa jest jakieś 70% przy takiej jak do ZENIT'ów się używało
wiec wąż raczej nie dożyje wylinki:)
weze maja bardzo slaby wzrok. nawet jesli stracilby go, to i tak poradzilby sobie bez problemow z polowaniem. ich glownym zmyslem jest wech. jak da mnie, to poprostu przestraszyl sie flesza. daj mu teraz okolo tygodnia spokoju i wtedy sprobuj ponownie ze szczurem. powinno pomoc, ale nie wyjmuj przez ten czas go z terra. pozdrawiem
Mariusz Sekściński
30-03-2014, 05:58
Jak już wspomniałeś wąż jest przed wylinką i siłą rzeczy nie widzi poprawnie. Stary naskórek się oddziela i przestrzeń pomiedzy starym a nowym jest wypełniona płynem. Płyn ten powoduje problemy z widzeniem - dlatego wąż nie reaguje. Niektóre węże w czasie wylinki moga reagować właśnie agresja spowodu problemów ze wzrokiem. Na przyszłość polecam lektóre opisu gatunku i zwyczajów węży - wląśnie głównie zachowania podczas wylinki.
Conqueror
30-03-2014, 09:47
Niedawno dałem podobny post... (robiłem zdjęcia z lampą cały czas... gdy po podaniu posiłku wąż ugryzł się w połowie długości!!) Myślę że się nie stracił na bank ale się tyko wystraszył..............
adrian16
30-03-2014, 11:24
dzięki za odpowiedzi :] oczka ma juz normalne kiedy moze byc wylinka ?
Marcin .P
30-03-2014, 11:48
za 7-10 dni powinna zejśc :)