Zobacz pełną wersję : 40cm zbożyk karmienie?
Witam od dwóch dni mam ok. 40 centymetrowego wężyka zbożowego, poprzedni właściciel karmił go co 3-4 dni 2-3 oseskami, a ja nie wiem jak podawać mu np. dwa oseski, czy dwa odrazu czy może jeden po drugim i jeżeli tak to w jakim odstępie czasu? I jak często zmieniać wodę w baseniku i czy żarówka może wisieć bezpośrednio nad nim?
podawaj mu po jednym na 3 dni :) a tak z ciekawości twuj nick z kąd się wziął? Astinus (Dragon Lance??)
Sword ---> Tak, co do nicku ale to dawne czasy i tak zostało :-)
OK więc będę dawał po 1 co 3 dni, ile czasu taki wężyk trawi jednego oseska i co z tym basenikiem i żarówką chodzi mi o temperaturę, o ile w jednej części terra jest 26-27C to pod żarówką i pewnie też temperatura wody ma jakieś 31 czy tak jest dobrze?
dobrze... trawi zależy od wielkości ale okło 2-3 dni :).. możesz tesz dawać co 1 tyg..
Mareksss
26-03-2014, 11:45
Dziś widziałem zapasionego węża zbożowego - powiem krótko: ochyda i tragedia. Dwuletnia samica grubością przewyższała moją szescioletnią. Jak nic za rok dwa wąż ten dostanie "tłuszczaków" i z pewnością przesadnie wrażliwy właściciel skrócił mu życie.
Tak więc rację ma "Sword" w ilości karmienia wszystko z umiarem raz na tydzień jest w zupełności wystraczające. Oczywiście ilość pokarmu będzie zmieniana w miarę wzrostu węża ale wszystko przyjedzie z czasem.
Wode wymieniaj co dzień albo co dwa dni. A co do karmienia zależy od wielkości osesków. Dobieraj je tak aby nie były grubsze od węża i podawaj op takie dwa raz na 4 dni.
I rozmiar i częstotliwość karmienia zależą od zaplanowanego tempa wzrostu. Karmienie co 3 dni to bardzo! intensywna metoda i wymagakąca stałej kontroli (oczywiście trzeba umieć odróżnić tłustego od najedzonego). Na początek (tzn przy pierwszym wężu) radziłbym nie karmić malucha częsciej jak co tydzień (5-8 dni) , uwzględniając przerwy w czasie wylinki lub po prostu w czasie gdy nie jest głodny. Przegłodzenie zdaża się rzadko, zapasienie wręcz przeciwnie. Tak intensywne karmienie wymaga pewnej znajomości rzeczy....choć ma swoje plusy.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Takie forum to fajna sprawa :-)