Zobacz pełną wersję : tło w terrarium dla kędziora...
Chciałbym zrobić tło do terrarium dla mojego pająka ze styropianu obklejonego piaskiem(widziałem coś takiego na Biofilu)i tu pytanie-
czy piasek ktorym będzie obklejony styropian moze zaszkodzic pająkowi?
(na forum bylo napisane zeby nie dawac piasku jako podloże)
i czy wogóle to jest dobry pomysł?
prosze o rady i wyrozumiałość-będzie to moje pierwsze terrarium i fajnie by bylo zeby jakoś wyglądało:)
Dominik1
08-10-2013, 03:54
to jest dobry pomysł nie zaszkodzi mu , piasku nie można stosować jako podłoże bo się kurzy i dostaje do otworów pająka JAK wszystko zrobisz poprawnie to będziesz miał ładną estetyczną i bezpieczną dekoracje terra żeby sie nie kurzyło możesz zastosowac gruntownik do ścian ale jakiś z tych ekologicznych lub nie rozpuszczalnych po zaschnięciu.
Piasek można dawać jako podłoże. Właśnie zaczynam kleić terra dla mojego Smithi. Jako, że w naturze ten pajączek żyje w terenach półpustynnych, to za podłoże dostanie właśnie piasek. Jeśli chodzi o tło to myślałem nad gipsem obsypanym piaskiem, ale chyba też dam styropian ze względu na wagę. Poza tym styropian jest izolatorem ciepła, więc skoki temperatur będą trochę mniejsze.
Niezły efekt wychodzi jeśli się zrobi dekoracje ze styropianu (różne załamania i krzywizny) potem nakładamy na to cieniuteńką warstwe gipsu, tylko żeby zamaskować steropian, a na koniec malujemy to farbą ekologiczna wymieszaną razem z piaskiem przed malowaniem. W zależności od koloru farby można uzyskać różne efekty. Tło strukturalne o wyglądzie skały. Efekt mórowany.
Więcej informacji dla zainteresowanych gg:5278566
Weź pajączka w swe ramiączka...
Aktualnie nie mam, tło o którym pisałem robiłem na zamówienie. Jak chcesz to mogę opisać jak to zrobić ale to emilem, albo mogę Ci takie tło zrobić.
Weź pajączka w swe ramiączka...
Sprawa jest zupełnie prosta Zrób sztuczny kamień ze styropianu-dobrze jest zastosować twardszy np 20-potem oblep go warstwą kleju którym przykleja się styropian do muru w procesie ocieplania ścian,najlepiej posłużyć się dosyć twardym pędzlem,i na ten mokry klej nasyp,lekko przygniatając pędzlem,piasek lub żwirek o dowolnej frakcji.Po całkowitym wyschnięciu kamienia dobrze jest pomoczyć go często zmieniając wodę.Wypłukuje się w ten sposób resztki niezwiązanych substancji mogących zaszkodzić zwierzynie.Samą masę klejową możesz zabarwić wodorozpuszczalnym pigmentem dodanym do wody do zarabiania Powodzenia.