PDA

Zobacz pełną wersję : Co sadzicie o FAQ??

ironkapela
06-03-2014, 13:17
Czesc. Zrobilismy z Ser'em dlugo oczekiwane FAQ o wezach. Co o nim sadzicie??
Pozdro

Dambala
06-03-2014, 13:29
Jak dla mnie super. Dobra robota ;)

wezyki
06-03-2014, 13:44
w punkicie 6 jest bla w tytule na poczatku jest dodatkowe M :)

ironkapela
06-03-2014, 14:03
Jak wiecej osob wypowie sie na temat FAQ to napisze do Nooka zeby zmienil :) bo nie bede mu co chwile pojdynczymi problemem dupy zawracal :) Jak sie wiecej nazbiera to dam mu znac :) Pozdro

zioom
06-03-2014, 19:26
co prawda znajduje sie tam kilka bledów zwiazanych z literkami ale jeżli chodzi o całokształt jest naprawde dobra sprawa bardzo przydatna dla osub które posiadaja już weże jak i dla początkujacych ciesze sie bardzo ze takie coś powstalo, byłó by miło jak znajdzie sie takie coś przy płazach wijach i innych to naprawde przydatna rzecz

Biber
07-03-2014, 00:37
"Zdania na ten temat są podzielone. Wielu hodowców jest zwolennikami karmienia martwym pokarmem. Ma to swoje plusy. Nie trzeba pilnować, czy gryzoń nie zrobi krzywdy naszemu wężowi, można je trzymać na zapas w lodówce, nie śmierdzą. Inni podają żywy pokarm. Inni wolą karmić żywym. Gdy wąż poluje, może się czuć przynajmniej trochę bardziej podobnie jak na wolności. Dodatkowo zmusza go to o wysiłku, a ten jest zawsze mile widziany. Jednak karmiąc żywym pokarmem należy zawsze pilnować, by gryzoń nie zrobił krzywdy wężowi. Z tego względu ta metoda jest bardziej czasochłonna. Na wielkich farmach węży, karmi się je martwym pokarmem właśnie ze względu na oszczędność czasu (kto by pilnował czy 100 węży poradzi sobie każdy ze swoim posiłkiem). Tak więc decyzja jak karmić należy do was. Aby ją ułatwić wstawiam wątek z forum:"

Ja osobiście nie zauważyłem żeby uścisk był słabszy jeżeli podaje martwy pokarm, jeżeli ma on odpowiednią temperature to wąż myśli że ta mysz jest żywa. I wątpie żeby wąż czuje się bardziej podobnie jak na wolności gtu poluje na martwy pokarm :)
Ja osobiście nakłaniał bym każdego do martwego pokarmu. Kiedyś dałem żywego szczurasa mojemu regiusowi (nie miałem wtedy mrożonek) to podczas duszenia szczur użarł węża i wdała się infekcja :(

ser
07-03-2014, 00:47
a ja zauwazylem taka prawidlowosc. waz mniej sie stara jak nie czuje oporu ze strony myszy/szczura, bo po co ma tracic potrzebna mu energie? wez kiedys i podaj wezowi martwa mysz i poczekaj, az sie za nia zabierze i wtedy sprobuj mu nia poruszac. zobacz, czy waz dalej bedzie "dusil" z ta sama sila. ja probowalem i stad te wnioski.

ironkapela
07-03-2014, 00:59
Ja swojego weza karmie martwym pokarmem. Gdy wrzuce mysz i ona tak sobie lezy, to waz podchodzi i zjada ja bez ataku, takze chyba nie traci zbyt wiele energii.

Biber
07-03-2014, 01:05
moje wszyskie węże otakują martwą mysz i duszą, najmocniejszy uścisk jest na początku, później się troche osłabia

ironkapela
07-03-2014, 01:13
To zalezy jeszcze od weza. Moj sie przezwyczail ze z pokarmem walczyc nie musi :)

jUngel
07-03-2014, 01:55
błąd jest w 11 punkcie na górze w tytule (coś o gekonach) :P
a dokładnie "11. Jak często gekony przechodzą wylinkę?" :D

Obywatel_Snejk
07-03-2014, 02:26
nie ma znaczenia czy uscisk jest slabszy,czy w ogole go nie ma.co za roznica?
UWAZAM,ZE KARMIENIE MARTWYM POKARMEM JEST LEPSZE I DLA KARMY(NIE MECZY SIE,NIE JEST STRESOWANE) JAK I DLA WEZA(ZERO SZANS NA POGRYZIENIE),POZA TYM JEST BARDZIEJ HUMANITARNE.

Biber
07-03-2014, 03:00
ja mam podobne zdanie jak Obywatel Snejk

jUngel
07-03-2014, 03:51
No w sumie racja, ale ten martwy pokarm skądś się musiał wziąść (ktoś go jednak uśmiercił) a różni ludzie róznie to robią, więc czasami lepiej żeby zrobił to wąż.

murinus
07-03-2014, 04:33
dla mnie jest super tylko nie ma nic o jaduskach chociazby podstawowe info jak opisy ukaszen i zdjeciato by odstraszylo gowniazy od ich chodowli co o tym sadzicie?????

ser
07-03-2014, 05:58
dlatego, ze zdania sa podzielone, napisalismy tak po ktotce za i przeciw karmieniu zarowno zywym jak i matrwym pokarmem. podalem tam tez link o ciekawej dyskusji a ten temat. po jej przeczytaniu napewno wiekszosc osob wybierze karmienia martwym. i w FAQ nie sugeruje zadnej opcji. wybor nalezy do czytajacego :)

tego o gekonach nie zauwazylem..... dobre :D

miki_metal
07-03-2014, 07:51
Ja wole karmic zywym, poniewaz mam tylko 1 weza i czas zeby go pilnowac. Regius zwykle siedzi na konarze i czeka na chomika/szczurka wiec raczej marne szanse na zranienie weza, a wydaje mi sie to naturalnijsze (hoduje weza zeby sie o nim czegos dowiedziec, ogladac jego zachowanie), niz karmienie mrozonkami. Jesli w przyszlosci bede mial wiecej wezy to pomysle nad karmieniem martwym

PS sry, ze nie na temat posta :)

murinus
07-03-2014, 09:15
i wpelni sie z toba zgadzam miki_metal jaki to sens karmic weza mrozonkami szczegulnie ze posiada sie tylko jednego waz jest mysliwym i raczej dziwnie to wyglada gdy waz zjada swoja ofiare bez duszenia bleeeeeeeeeeeeeeee;p

ironkapela
07-03-2014, 10:18
No dobra koniec dyskusji na temat karmienia :P

Biber
07-03-2014, 12:43
wąż dusi i martwy pokarm a jak już pisałem to gryzoń może capnąć węża nawet wtedy gdy ten go będzie dusił i nie rozumiem, czego sie dowiesz o swoim wężu gdy on będzie dusił mysz i ją zjadał :|

miki_metal
07-03-2014, 13:32
dowiem się jak poluje, a nie jak połyka (ew probuje dusic). Czy zobaczy sceny jak Twój wąż chybia i nie trafia w mysz?? jak ją goni po terra?? ja oczekuje az gryzon podejdzie pod konar??wątpię.... Uwielbiam ogladac polowanie mojego weza i widze jego (w miare) naturalne zachowanie

Venom
07-03-2014, 14:02
hahah i zas sie zaczelo-najlepiej niech kazdy robi to co uwaza za stosowne, lub polemizuje na takie tematy na priv lub gg-(jedni hoduja dla przyjemnosci ogladania i posiadania weza , a inni dla obserwacji jego życia) i sie non stop kluca czy tak czy siak, to tak jakby kibicowi legi warszawa chcial ktos wmowic ze moze jednak powinien kibicowac poloni warszawa:), lub probowal przekonac drzewo do gry na gitarze:)

spider13
07-03-2014, 14:26
Ja wam powiem tyle u mnie w mieście a anie w Szczecinie ani w Świnoujściu nie mam zamrożonych myszy jak teraz bede jechał do Czech (przez kraków chyba) to zajade do biofila i kupie duużo mrożonek a co do tematu ze myszy mogą pogryźć węża to prawda jest taka ze mysz/szczur moze zrobić o wiele więcej tutaj macie przykład czy chcecie zeny wasz wąz tak wyglądał :

http://www.snakes.pl/pictures/bitten_regius.jpg

Marcin .P
07-03-2014, 14:28
Ok i ja sie wypowiem ale nie na temat karmienia :)
tylko pomysłu z "faq" jak dla mnie jest to chyba jeden z najbardziej potrzebnych i pewnie oczekiwanych "opisów" na stronce , to było potrzebne od dawana na stronce :D mam nadzieje ze zmieni się sytuacja szczegulnie na forum węże pod względem zapytań typu:
dlaczego mój wąż ma białe oczy,
coś chodzi po moim wężu,

zapewne znajdzie się jeszcze kilka pomyłek , niedopatrzeń, chohlików pisarskich, w "faq" ale wydaje mi się ze narazje jest w miare dobrze napisane :D

miki_metal
07-03-2014, 14:50
zgadzam sie venom ;) sry za offtopic, a FAQ jest bardzo dobre, moze zmiejszy sie ilosc postow "moj waz ma metne oczy i nie je"

Venom
07-03-2014, 14:52
ta fote juz kazdy chyba widzial, poprostu jakis imbecyl podal za duze zwierze karmowe-najprawdopodobniej chomika albo szczura i poszedl sobie robic kanapki ,herbatke a tak nie powinno sie robic-waz do uspienia a nie do robienia fotek-debilizm i tyle:(:(:(szkoda

szefffu
08-03-2014, 03:40
Wczoraj dałem do przeczytania FAQ koledze który zamierza kupić wężą a jeszcze mało wie na ten temat, i po przeczytaniu powiedział krótko - "SUPER SPRAWA".

ser
08-03-2014, 05:44
az milo slyszec takie komentarze :D

ironkapela
08-03-2014, 13:32
Zgadzam sie z Ser'em ;)

MaCbo
09-03-2014, 09:56
Ja mam jedna wazna uwage.

22. Jak oswoić węża?

[...] by sobie nie zakodował, że gryzienie przynosi skótek). [...]

----------------------------------------
Skutek przez ó??
Niewybaczalny blad.
A tak to FAQ dobrze zrobione.....tylko ten "skótek"....

ironkapela
09-03-2014, 11:37
No nie zauwazylismy tego. Niektore teksty kopiowalismy z wypowiedzi innych osob na forum, niektore sa wyrwane z kontekstu zdania. Napewno niedlugo ten blad zniknie :P

herbata
16-03-2014, 14:49
punkt 7.
Piszecie o nie zrzuconej skórze, węże zrzucają naskórek co w póżniejszej części tekstu zauważyliście.

42d3e78f26a4b20d412==