Zobacz pełną wersję : terra dla boaska
Robie terra dla boaska i mam pytanie czy ;Do terrarium o wym. 170/100/120 dł/szer/wys starczy OSB o grubości 18 mm i szyba 6mm lub 8mm jak ma ktoś zdjecia terra wykonanego własnoręcznie w domu niech wyśle mi na E-mail bo ja bede robił terra sam i nie chce zwalić sprawy
Dzięki za odp.
zalezy bo jesli to bedzie mlody osobnik w tak duzym terra moze byc problem z podawaniem pokarmu itd ale dla wiekszego boaska to dobre
Boasek jest młody i ma około 80 cm i trzymam go w akwaterra o wym 70/45/35 dł/wys/szer a niedługo robie mu duże lokum
ps. mam 1 pytanko: ile czasu trzeba żeby boasek urósł do 1m ??
sebooz zalezy od:
-warunki w terrarium (temperatura itd.)
-czestotliwość karmienia
-no i oczywiscie sam podgatunek (czyli sama genetyka boaska)
Cimathel
14-02-2014, 03:00
Myślę, że około 6-8 miesięcy. Mój się urodził w październiku, do dnia dzisiejszego ma około 90-95 cm. Ale to zależy też od karmienia, tak jak mówi Fryzjer.
Marcin .P
14-02-2014, 04:19
To i ja dodam coś od siebie:D
terra takich wymiarów jest ok ale dla boa ok 130-150 cm , mniejszy się zgubi :P nie będziesz go widział wogóle :( poresztą tak jak podał kuba trudności z zdobyciem pokarmu bo jak będziesz karmił żywym to przecierz nie upilnujesz że by siedział cały czas w jednym miejscu :(
a co do wzrostu to genetyka,ilość ,częstotliwość, i wielkość podawanego pokarmu,warunki w terra,
ale ogulnie myśle ze boa osiągają długość 1m po ok 8-12 miesiącach ( przynajmniej u moich tak było ), ja radze ci poczekać z budową tego terra jeszcze co najmniej rok :) albo zrób mniejsze kture puźniej będziesz mógł rozbudować do podanych wymiarów:D
Co do fot terra poszukaj na forum zdjęcia sam wstawiałem tam fotki własnego terra :)
http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=109&i=18982&t=18971#reply_18982