Zobacz pełną wersję : regius a surowe mięso????
niewiem czy to jest dobry pomysł ale pytam sie z ciekawości bo przeczytałm na jakiejś stronie że pytony królewskie jedzą surowe mięso czy to prawda?????
ironkapela
09-02-2014, 16:23
Mozliwe jest zywienie wezy surowym miesem, lecz warunkiem jest to ze waz nauczony jest jesc martwy pokarm. Wtedy bierzemy surowe mieso (najczesciej stosuje sie kawalki skrzydelek od kurczaka wraz z kostka) pociara sie tym miesem o mysz, i podaje wezowi.
xav_setherial
09-02-2014, 17:10
Ale to ostateczność, gdy wąż długo nie jadł i nie mamy w danej chwili dostępu do gryzoni. Takie posiłki nie są bogate w wapń i stosowanie tego typu diety mocno osłabi kościec pupila.
Jeśli masz możliwość dawać gryzonie, to nie podawaj innej karmy.
xav
Obywatel_Snejk
10-02-2014, 02:19
jezeli podasz mieso z koscmi(tak jak napisal ironkapela),to nie ma zagrozenia oslabieniem koscca.Natomiast zdecydowanie zabraknie tluszczu,wiec nie mozesz myslec o tym jako o substytucie gryzoni,poniewaz w dluzszym okresie dojsc moze do zmian krzywiczych(niepredko bo dostarczasz potrzebnych elementow z trawionych kosci),z braku tluszczu,bo witamina D3 stanowi rezerwuar jonow wapnia dla zwierzaka.
Pituophis
10-02-2014, 03:12
Najlepiej jednak pozostać wyłącznie przy całych zwierzętach(gryzoniach).
Same kosci nie wystarcza do prawidlowego odzywiania poniewaz bardzo wazne sa wszystkie organy wewnetrze gryzonia ktore zawieraja posszczegolne wlasciwosci odzywcze i witaminy.
Obywatel_Snejk
11-02-2014, 02:29
jakie na przyklad:)?
ironkapela
11-02-2014, 03:02
Dolaczam sie do pytania :P
Nerki
Zawierają:
· proteiny;
· NNKT;
· witaminy - wszystkie rozpuszczalne w tłuszczu, A, D, E, K, wszystkie z grupy B;
· żelazo (bardzo bogate źródło);
· cynk.
Serce
Zawiera:
· proteiny;
· witaminy z grupy B, wit. A;
· żelazo;
· niektóre NNKT;
· taurynę - niezbędną dla prawidłowej pracy serca.
Wątroba
Zawiera:
· wit. A - jest jej najbardziej skoncentrowanym źródłem,
· wit. E, D, K, wit. Z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3, B5, B12), wit. C;
· cynk,
· mangan;
· selen;
· żelazo;
· biotynę;
· kwas foliowy;
· cholinę;
· inozyt;
· proteiny;
· NNKT (omega 3 i 6).
Układ trawienny czyt.flaki:) zawiera:
· enzymy;
· NNKT (omega 3 i 6);
· probiotyki;
· składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.
Mam nadzieje ze wypisałem najważniejsze.
Obywatel_Snejk
12-02-2014, 01:05
no wiec tak: w wiekszosci masz racje:)...ale niektore przyklady ktore podales sa o tyle mylne,ze waz jedzac-trawiac je nie ma z nich zadnego wiekszego porzytku niz z jakichkolwiek innych bialek(np.wymienione enzymy), co do witamin to powiem ci ze przy zdrowym zwierzeciu pokarmowym poziom witamin w krwiobiegu jest wystarczajacy, co do skladnikow pochodzenia roslinnego to nie rozumiem(moze rozwin), co do jednej rzeczy zgadzam sie w 100%,bo pozostale mozna totalnie olac-wierz mi na slowo(choc tez mozna rozwinac temat:)),watroba jest bardzo waznym elementem!, bo dalej mozna olac totalnie nerki,ktore sa praktycznie bezwartosciowe,a co do zelaza to organizm ma go tyle,ze nie jest to zaden argument, tauryna w sercu nie jest zadna rewelacxja,bo jest wszedzie(nie tylko w RedBullu) i jej magazynowanie/transport nie jest sprawa latwa,wiec to nie na forum, co do witamin,to tak jak mowie,wszystko poza watroba mozna olac.
POWTARZAM-MOWIAC O DIECIE MIESNIOWEJ MIALEM NA MYSLI DIETE KROTKOTERMINOWA,A NIE ZAMIANE NA STALE.
Gratuluje dociekliwosci!
P.S.chetnie rozwine ten temat jezeli masz ochote do dalszej dyskusji.
Nie wiem czy wszystko poza watroba mozna olac bo wedlug mnie (a nie znam sie zbytnio na zywieniu) kazdy organ wewnetrzny ma wazny wplyw na prawidlowy rozwuj zwierzecia i nawet te nerki zawieraja substancje odzywcze ktore uzupelniaja calosc. Co do skladnikow pochodzenia roslinnego chodzilo mi o to co gryzon ma w ukladzie pokarmowym jeszcze nie strawionego i co bedzie rownierz strawione przez weza.
Obywatel_Snejk
13-02-2014, 01:35
gryzon trawi elementy roslinne(w nieduzej czesci-stad je duzo),a to co trawi to tylko dzieki obecnosci specyficznej flory bakteryjnej ktora trawi(celuloze) za myche.Waz tego nie ma wiec nic z tego,bo bakterii tez nie da sie przetransportowac ze zjedzonej myszy,to juz jest oczywiste.Co do organow...moze tak ci powiem: dawno dawno temu istniala grupa (prehistoryczna) nazywali sie lowcy-zbieracze ich dieta byla najbardziej genialna dieta jaka kiedykolwiek istniala poniewaz przy wysokiej kalorycznosci zapewniala idealna homeostaze organizmu,skladala sie z 2 kg miesa czerwonego dziennie uzupelnionego ta sama iloscia warzyw i owocow-duzo tego ale to czego zmierzam, chodzi o to ze odpowiednio suplementowane czerwone mieso-miesnie wystarcza jako dieta,poniewaz prawie wszystko masz w miesniach(cukry,bialka,zelazo,tluszcze zapasowe),natomiast substancje takie jak pierwiastki budujace kosci czy witaminy (niektore) masz z suplementacji-roslinnej u czlowieka i jakiegokolwiek ssaka,a w przypadku weza moze to byc pak witaminowy(np.Reptosol).