Zobacz pełną wersję : trzymanie w piwnicy
mojego boaska musze czymac jakis czas w piwnicy oczywiscie w terrarium w piwnicy jest 20 (stopni)
dno terra chce wyłozyc kablem grzewczym który bedzie grzał 24/h
na zewnącz tylnej scianki bedzi połozony kabel dł.1m który tez bedzie grzał 24/h
w srodku w suficie nad pułką dla boaska bedzie gdzała żarówka grzewcza czerwona exo terra
a z boku zwykła zarówa 100w
i moim pytaniem jest czy to wystarczy mi osobiscie sie wydaje ze tak????!!!
i jeszcze jedno pytanie jak ogrzewac go w nocy bo przecierz chyba niemozna swiecic 24/h ????
zapomniałem dodac ze terra jest z OSB 12mm
Na noc tylko kabel dawaj, ten na ściance kabel nie potrzebny. I te dwie żarówki...ja bym dał jedną tylko 60 W.
Conqueror
26-01-2014, 13:47
i jeszcze zapomniałeś wymiarów terra bo od tego to wszystko zależy...
Psalmopoeus
26-01-2014, 13:49
Wszystko zależy od tego jaka jest temp w piwnicy.
pisałem przecież ,ze 20 stopni
ale dalej nie piszesz wymiarów terra a to kluczowa sprawa...
Najprościej będzie to wszystko zmontować i zanim wsadzisdz tam węża poprostu sprawdz jaka jest temp. w dzień i w nocy.
Obywatel_Snejk
27-01-2014, 05:40
stary przede wszystkim napisz jaka masz (w takich ustawieniach) temperature wewnatrz w dzien i w nocy,a wtedy mozna powiedziec czy tak jest dobrze czy zle,bo to ze napisales gdzie co masz to jest nieistotne jezeli nie wiadomo jak to to razem pracuje(jak grzeje).
No więc wymiary terra wygladają tak:
dł.100cm
wys.100cm
szer.80cm
terra jest nowe bo dopiero zbudowałem dla węza bedzie to całkiem nowe srodowisko to terra bedzie sie całkowicie rózniło od pobszedniego bo narazie wąz siedzi w szklanym niezadózym terra ale jakos sobie jeszcze radzi ale pasowało by go przenies więc sie spiesze z ta piwnicą a dlatego nie w domu bo musze troche pokuj przeremontowac ale to zapewne nastapi za jakies 6 miesiecy wiec narazie boasek bedzie siedział w piwnicy
tak jak wczesniej pisałem w prawym tylnim rogu centralnie nad pułka bedzie czerwona zarówka exo terra
na dno bedzie połozony kabel grzewczy
w lewej scianie bedzie zamontowana tez zarówa
i na tylnej sciane na zewnącz bedzie kabel o dł. 1m
temperatura w piwnicy wynosi wdzien jak i w nocy powiedzmy 19*(stopni)
Obywatel_Snejk
28-01-2014, 02:53
...chodzilo mi o temp w terrarium,jaka ci wychodzi tem w poszczegolnych miejscach terrarium kiedy grzejesz tym wsyztskim na raz lub po kolei.
w prawym tylnim rogu centralnie nad pułka bedzie zarówka 60W i nagdzewa to miejsce do 28(stopni)
w lewej scianie bedzie zamontowana tez zarówa 100w i nagdzewa gdzies do 23(stopni)
a kabel to nie wiem
czeba tez sobie wziasc do swiadomosci ze jak to całe terra sie nagdzeje to napewno bedzie więcej stopni
szczegulnie nie chodzi mi o to czy mozna czymac w piwnicy tylko o to czy niebedzie węzykowi przeszkadzało jak bedą zarówy swieciły 24/h no i czy wogule tak mozna???
Obywatel_Snejk
30-01-2014, 04:58
to znaczy nie mozesz go przegrzewac,musisz ta temperature utrzymywac ale od tego masz tajmery-ich uzyj.
Poza tym nie mozesz swiecic mu 24h!
powinienes zamiast zarowki jednej uzyc promiennika,ktory zastapi zarowki i on musi utrzymac w terra jakies 23 st w ciagu nocy.