Zobacz pełną wersję : basenik dla zbożówki
jakiej wielkości basenik powinnien być w terrarium dla węża zbożowego. podajcie wymiary długość- szerokość
pozdrawiam
Zalezy dla jak duzego weza ?! Najlepszy jest basenik do ktorego wąz bedzie mogl wejsc cały bez problemu. Ale moja zobozwka raczej nie siedzi w wodzie, basenik słuzy jej jako poidło :)
adrian16
14-01-2014, 08:32
długosc zoboza ??
weza niedlugo nabede.
waz w przedziale 50-70 cm. mam dodatkowe pytanie, czy wąż się przeslizguje przez basenik czy może zdaża mu się tam zatrzymać na dłuższą chwile. wejsc caly czy to znaczy ze ma się w nim zwinąć
pozdrawiam
waz ma sie zwinac. ale mam zbozowki juz ok.9 m-cy i ani razu nie widzialem zeby sie w baseniku kompaly, raczej sluzy jako poidlo, wiec basenik nie musi byc duzy. pozdrawiam
Ale przed wylinką musi się trochę chyba "wymoczyć" prawda? Moim zdaniem wielkość musi być dostosowana tak, aby wąż mógł się swobodnie zanurzyć, oczywiście może to być w pozycji zwiniętej (zajmuje wtedy mniej miejsca;)).
dobrze w popzycji zwinietej czyli tak na oko ile to bedzie cm. nie chce kupic za malego baseniku zeby zwierze sie ni meczylo i tez nie za duze zeby mi miejsca ni zabieralo
pozdrawiam
Dla dorosłych mam pudełka po lodach i inne plastiki - takie 1-1,5 litra - płaskie. Nie są zbyt wielkie, ale wystarczają (mieszczą się), choć nieco większe są OK. Mam nadzieję, że to pomoże wyobrazić sobie wielkość........
no to jest jakas konkretna odpowiedz. a np pudelko do przechowywania zywnosci, sa takie plaskie i duze. co wy na to
dzieki wielkie
pozdrawiam
Na pewno będą wygodniejsze i bardziej estetyczne niż pudełka po lodach:) Kup model niższy o pojemności do 2 litrów i będzie docelowy dla dorosłego, albo mniejszy a za trochę wymień. Dla średniaków około 60 cm mam głównie pudełka od płyt CD (takie zbiorcze - na 50 szt.). Nie jest to wzorzec do naśladowania bo estetyka nieco kuleje, ale pojemności są dobre. Tak na prawdę duże pudełko po margarynie załatwi ci sprawę basenu na jakiś czas.....
Nie prawda! Za duży basen w niewielkim pojemniku to zbyt wysoka wilgotność - zupełnie zbędna. To nie jest zaskroniec tylko zbożówka. Co innego w dużym terrarium a co innego w niewielkim....... basen też może być za duży :)
OK Sorki pomyłka!!!!
Mordd jednak ma racje.
Wąż też może sie utopić jak będzie miał za duży basenik.
Najlepszy w twoim wypadku będzie średni basenik Exo - Terra (albo jakiś zwykły)
Jeszcze raz przepraszam za pomyłkje
Utopić mu się chyba nie uda:) Ale basenik na pół terrarium da w efekcie łaźnię parową.....nie ma co przesadzać.