Zobacz pełną wersję : Kilka Pytań dotyczącuch zbożówki
Mam kilka pytań dotyczących zbożóweczki mianowicie:
Kupiłem zbożówke około tydzień temu trzymam ją w akwarium dobrze przygotowanym ale:
-czy może zaszkodzić zbożówce że wyleguje się owinięta wokól świetlówki.???
-Czy można karmrić młodego węża częściej niż 2 razy w tygodniu ( młodziutkimi myszkami)
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam Wajdzik
to że wężyk oplata się wokół świetlówki może znczyć że brakuje mu "normalnego" miejsca do grzania się, np jakiejś półeczki z wyspą ciepła. co do karmienia, najbezpieczniej jest wężyka nakarmić, poczekać aż spokojnie strawi (podwyższona temperatura ułatwia trawienie), sprzątnąć kupę i podać następny pokarm ;-) nie trzeba więc karmić częściej niż 2 razy w tygodniu. a nadwyżkę osesków zamróź na przyszłość.
a, i jeszcze jedno - akwarium to jest fatalny pomysł, gadów nie trzyma się w akwariach tylko terrariach. podejrzewam że masz akwarium z takim gotowym plastikowym panelem i świetlówką w nim osadzonym. primo wąż ten potrzebuje normalnego ogrzewania w postaci żarówki, secundo niedługo się udusi w akwarium z powodu braku wentylacji, która jest wymagana na dwóch nie równoległych sobie ścianach. opisz to swoje "akwarium", jakie tam masz wyposażenie
jesli wygrzewa sie na swietlowce to Double ma racje brak wezowi wysepki ciepla, dj tam jakas zarowke lustrzanke zeby grzala jakies miejsce i zrob polke lub dj tm korzen!!! opisz to "akwarium" podaj wymiary itd-mam nadzieje ze Double sie myli i nie trzymasz tego w typowym akwa, bo jesli tak to zmien to predko!!!!!!!!
Zamontowałem do akwarium wszystko co wyczytałem... ale nie wiedziałem o tej wentylacji ...Jak to ma wyglądać???
Mam w akwarium ogrzewanie w postaci 60 watowej żarówki oprócz tego specjalną neonówke do hodowli gadów.. termometr, basen pare skrytek. Na Spodzie wysypałem torf i piasek .W najbliższym czasie mam dostać higrometr i mam wsadzić kilka kozeni .Akwarium ma wymiary 85 dł 50 wys 55 szer . Jeżeli jest coś co jest niezbędne a niewymieniłem proszę o instrukcjie co gdzie i jak :-)
Wajdzik
Wentylacja polega na tym, że robisz otwory w bocznej ścianie przy podłożu, troche nad nim. A kolejne otwory robisz w suficie (pokrywie).
Ja jak robiłem wentylacje w akwa to wyciołem szybe w niej wyciołem pasek i wstawiłem siatke i wkleiłem spowrotem. Łatw i dobre