Zobacz pełną wersję : boa rana
zadyma14
31-10-2013, 10:09
dzisiaj dalem mojemu boa do zarcia szczura i niestety szczur podrapal mojego weza rana nie jest zbyt duza ale ma 1 cm dlugosci roscieta jest sama skora a krew sie nie leje. Co moglbym ewentualnie zrobic i czy nic mu niebedzie prosze o pilna pomoc
Diakoniasty
31-10-2013, 10:41
Pójdz do weta on przepisze ci jakąś maść.
Witaj.
Bez przesady zeby od razu do weta. To przecież nie katastrofa. Przemyj rane wodą utlenioną. Wąż poradzi sam, bo widac nie jest to duże skaleczenie. Osobiście znam takie pogryzienia i wiem ze nikt do weta z nimi nie biega.
Pozdrawiam
The_Answer
31-10-2013, 11:07
ja bym radzil czyms slabszym niz woda utleniona np. rivanol czy jakos tak
zdezynfekuj i jesli to większa rana a nie tylko draśnięcie to przenieś weza do jakiegoś sterylnego pojeminka , z ręczikami jako podłoze.
rana bedzie sie goic z kolejnymi wylinkami moze to byc jedna albo 6 wylinek i nie bedzie sladu no i ta woda przemyj i reszte zostaw.
Można, po zaskleieniu się rany, smarować to miejsce BEPANTHENem, znakomicie przyspiesza proces gojenia.
Krem ten można dostać w aptece, bez recepty.
Polecam sprawdzoną maść Tormentiol i inaczej maść pięciornikowa bez recepty przy skaleczeniach jak znalazł ja stosowałem ją po amputacji kawałka ogona goi się pięknie i szybko