Zobacz pełną wersję : Dojrzałość Płciowa..??
sErGiEjOo
29-10-2013, 02:49
Mam taki małe pytanko a mianowicie w jakim wikeu PYTHON REGIUS ( samica ) będzie dojrzałą płciowo ?? w jakim najlepiej wieku rozmnąząc regiusy ??
Myśle kolo 2-3 lat... ale jezeli masz zamiar rozmnazać regiusy to powodzenia :] jest to truuuudneeee i tylko kilka osób (dosłownie kilka) rozmnaza regiusy i to nieregularnie....
sErGiEjOo
29-10-2013, 03:33
nie móei że chce ale się tylko pytam :) bo wiem że to cholernie trudne
Spox :] tylko mówiłem na przyszłośc :D
sErGiEjOo
29-10-2013, 05:06
thx za troske :D nie mówie że bym nie chciał rozmnożyć ale wiem że to jest trudne ta całą stymulacjia temperatur wilgotonosci itp :/
Jesli dobrze pamietam, to waga samca powinna wynosic 800g a samicy 1200g, bo to waga a nie wiek jest tu decydujacym czynnikiem. Co do tych wag moge sie mylic, takze prosze o poprawienie lub potwierdzenie ;]
Co do rozmanżania są notowane kopulacje osobników już 4 miesięcznych (choć należy to traktować jako super niebezpieczne i bardzo przypadkowe - o przypadku tym jest wspomniane w książce 'Ball Python - Habitant, Care and Breeding" (M&S Verlag,rev.2004)) , co do wieku to gatunek ten osiąga dojrzałość płciową w wieku 2,5-3 lat , przyjęło się aby łączyć je nie wcześniej niż w takim wieku , przy czym dość krtytcznym parametrem jest tu waga (zwlaszcza samicy) i tak uważa się za minimalną wagę dla samicy 1000g (jednak lepiej aby przekraczała ona 1200 g), a dla samca jest to waga 700 g (podaje tu za źródłami amerykańskimi - ludzie z za dużej wody przyjeli sobie takie parametry rozrodu dla tego gatunku - czy dobre musisz sam zdecydować - jednak patrząc na fakt iz nie mają oni większych problemów z mnożeniem tego gatunku można te parametry uznać za dobre)
Czyli duzo sie nie pomylilem ;>