PDA

Zobacz pełną wersję : Boa-Taeniura

Drake
21-10-2013, 12:13
Jak myslicie czy Boa Teczowego lub Constrictora mozna przez jakis czas trzymac w jednym terrarium z wezem Tajwanskim (oczywiscie oba weze beda podobnych rozmiarow)?

Kord1991
21-10-2013, 14:27
Poczytaj to co jest na dole i się dowiesz wszystkiego :-)

Łączenie
Boa dusiciele można trzymać z innymi gatunkami węży oraz niektórymi jaszczurkami. Warunkiem wspólnego chowu są zbliżone wymagania co do warunków utrzymania zbliżone wielkości węży różnych gatunków i przede wszystkim odpowiednia ilość miejsca dla zwierząt (!!!). Wśród węży możemy boa dusiciele trzymać wraz z: boa tęczowymi, anakondą żółtą (Eunestes notaeus), boa madagaskarskimi (Acranthophis sp. Sanznia).
Inne zwierzęta mogące wspólnie bytować z dużymi dusicielami to np. małe anolisy (zielone, brązowe), felsumy, małe gekony "ścienne" (np. Hemidactylus sp.). Niektórzy hodowcy utrzymują w terrarium z boa dusicielami także większe gekony nocne np. g. czekoladowe (G. vittatus) czy Toke (ważne jest by zwierzęta te miały swe kryjówki dla ukrycia się przed światłem i apetytem dusicieli). Odradzam wspólnego trzymania wraz z "constrictorami" dużych jaszczurek (legwanów, bazyliszków, agam) bo węże chętnie poszerzą sobie o nie dietę, a z drugiej strony jaszczurki te panicznie boją się węży oraz mogą uszkodzić ich skórę np. wspinając się po nich dla zajęcia dogodnej pozycji pod promiennikiem.
Często powszechnym błędem jest wspólne trzymanie boa dusicieli wraz z pytonami tygrysimi czy siatkowanymi. Węże te są większe od boa dusicieli, są agresywniejsze i zdarzyło się już nie raz u wielu terrarystów, że pyton dotkliwie pokąsał boa (np. w walce o pokarm) lub uszkodził go swym ciężarem zwłaszcza, gdy były duże dysproporcje wielkości między nimi. Pytony królewskie też się nie nadają do wspólnego trzymania z "constrictorami" bo maj odmienne wymagania środowiskowe.

Drake
21-10-2013, 14:38
Dzieki, ale mi chodzilo raczej o mlode osobniki boa teczowego lub constrictora trzymane razem z mlodym osobnikiem weza tajwanskiego podobnej wielkosci tylko przez jakis czas. Chodzi glownie o to czy weze sie nie zaatakuja.
P.S Terrarium mam dosc duze.

Raffee
21-10-2013, 15:07
Jezeli terrarium masz dosc duze to najlepszym rozwiazaniem bedzie przedzielenie na pol a przez miesiac czy dwa nic sie wezom nie stanie

Pituophis
21-10-2013, 15:11
Jeśli terrarium odpowiednio duże, a węże podobnej wielkości, to można próbować trzymać- same dobiorą sobie odpowiednią temperaturę. Ale rzeczywiście tylko awaryjnie, i uważać przy karmieniu. Zaatakować "tak sobie" raczej nie zaatakują się.
Mimo to na dłużej nie polecam.

Arem
21-10-2013, 16:06
wydaje mi sie ze wszystko zalezy od charakteru weza.Trzymalem jakis czas 2 weze razem roznych gatunkow i jeden byl znacznie wiekszy od drugiego.jednak nic sobie na wzajem nie zrobily.Mozna powiedziec ze nawet sie "zaprzyjaznily" gdyz spaly w jednym miejscu jeden na drugim:)
Mozesz sprubowac ale powinienes przez kilka dni bardzo czesto obserwowac zachowania wezy

goblin
21-10-2013, 16:10
Arem gdzies na forum było zdjęcie gdzie boa constrictor zjadł pythona regiusa... niechce mi sie szukac...

42d3e78f26a4b20d412==