Zobacz pełną wersję : pierwszy wąż??
witam mam zamiar kupić sobie jakiegoś wężą tylko niewiem jakiego. chciałbym żeby nieurusł większy niż 2.5 metra zastanawiałem sie nad Elaphe taeniura i boa tęczowym.chyba że mi doradziecie coś innego najlepiej by było żęby niebył zadrogi i żeby niejadł zadużo:)
wszystkie w.ęże nie jedzą dużo bo raz na tydzień:p tak około ale wiesz jak chcesz niedrogo to kup teaniurkę bo tęczówki są drogie:]
>najlepiej by było żęby niebył zadrogi i żeby niejadł zadużo:)
Musisz sie przygotowac ze oprocz weza bedziesz musial wydac kase na terra, zarowki ewentualnie kabel grzewczy i na tym sie nieda oszczedzac. A kupienie 4 gryzoni miesiecznie nie jest takim wielkim waydatkiem.
kup ponczocha latwy w chodowli wpierdziela kurczaka a co do ceny to terra wychodzi wiecej za takie glupie terra to byjm mogl chodowac 5 ponczochow
Kord1991
16-10-2013, 09:45
Ja ci radzę Boa tęczowego epricates cenchria maurus jest tani okolo 150zł młody
i niema z nim problemów z jedzeniem natomiast ze zbożówką są.
( Ja mam do sprzedania boa tęczowego 1m 200zł)
czesciej wlasnie boaski z tego co wiem nie jedzza niz zbozowki..
Kord1991
16-10-2013, 09:58
naczy niewiem muwię to bo mam boa i jeszcze nigdy nie odmuwił pokarmu natomiast
moja sbożówka bardzo często odmmawia pokarmu ostatnio jadła półtora tygodnia temu i dalej nie chce jesc oseskuw.
Sory za moje błedy ortograficzne ale jestem dyslektykiem myśle ze niektuzy zrozumieją ale wiekszość napewno nie.
Ja kupiłem jako pierwszego Regiusa, ale jeszcze nie wiem czy są problemy z jedzeniem bo nie próbowałem go karmić. Ale np. takie z Biofila podobno w 100% "są dobrze jedzące". A mnie się osobiście tęczowy bardzo podoba. Zwożówka jest strasznie popularna... A co do wypowiedzi Coguar'a to pończocha je filety z kurczaka a nie żywe kurczaki... :) To tylko takie sprostowanie...
Grażynka
16-10-2013, 10:07
no to co ze jest popularna, wiele zwierząt jest popularnych co nie znaczy ze sa jakieśgorsze lub brzydsze ;]
(żęby niebył zadrogi i żeby niejadł zadużo:)).Ja polecam węża strażackiego...wcale nie je.
Grażynka
16-10-2013, 11:54
lub ogrodowego :D albo załóż hodowle myszy to jeszcze zarobisz :D
ja tam powiem tylko, że z boasem nie będzie większego problemu, bo jak nie je, to znaczy, że mu nie potrzeba i jak mu się zachce, to zje, a ze zbożówką nigdy nic nie wiedomo. często słyszałem, że zbożówka nie jadła i przez to padła. pozatym boasek jest większy i wg mnie ciekawszy niż zbożówka, która jest troszkę sznurówkowata (przepraszam za stwierdzenie, ale takie jest moje skromne zdanie). a jeśli bym miał wybierać z 3 gatunków: epicrates cenchria maurus, epicrates cenchria cenchria i elaphe teaniura, to wybrałbym
1. epicrates cenchria cenchria, bo jest najładniejszy,
2. chyba teaniurę, bo sam mam i jest super wężem,
3. maurusa, bo jest w miarę ciekawy.
Pituophis
16-10-2013, 15:30
Co to znaczy- nie jadł za dużo? Rosnący Euprepiophis taeniurus friesi dł. 120 cm zje i dwu-trzykrotnie więcej niż zbożowy tej samej wielkości, bo jeszcze intensywnie rośnie, a zbożowy często już właściwie nie.
Jest sporo gatunków węży, które spełniają przedstawione wymagania- trzeba tylko zorientować się co chce się hodować. Ważne, aby był z pewnego żródła i jedzący- zwłaszcza gdy bierze się maluszka.
Do Cougar'a- nie należy karmić pończosznika kawałkami kurczaka- a już na pewno nie może on stanowić dużej części diety. Doprowadzi to w końcu do wystąpienia niedoborów np. wapnia, a także brak takiemu pokarmowi składników balastowych.