Zobacz pełną wersję : POMOCY! roztocza
ziomekk83
03-10-2013, 16:11
witam, w terarium zauwarzyłem tak jakby male muszki i sobie pomyslałem odrazu ze to roztocza! Wyjolem z terarium doniczke z kwiatkiem i na lisciach siedzialo duzo strasznie malutkich muszek. I mam pytanko czy jak wezom nic nie grozi???? i jak wykąpie moje wezyki w wodzie i w terarium podniose temperature do 40 stopni (oczywiscie bez wezy) to czy je zlikwiduje????
Pituophis
03-10-2013, 17:21
Czy to muszki czy roztocza?
Czy miały skrzydełka i latały, czy biegały? Jeśli siedziały na kwiatku, to mogły to być np. skoczogonki, przędziorki albo roztocza saprofityczne- niegrożne dla gadów.
Opisz je dokładniej, bo może niepotrzebnie się martwisz. Czy oglądałeś węże?
Jeśli nie- zrób to, szczególną uwagę zwróć na okolice oczu, odbytu, sprawdż pod tarczkami brzusznymi, pod łuskami.
wydaje mi sie że to skoczogonki ale zawsze lepiej zlikwidować ale nie poprzez podniesienie temp tylko poprzez wymiane podłoża a następne podłoże wypraż w piekarniku :)
Polecam płytke na insekty GLOBOL. Płytka jest na 20m2 - wytnij z niej kawalek odpowiedni do wielkośći terrarium i zawieś w środku.
Pomaga w 100%.
_TRIMEK_
04-10-2013, 05:24
a ta płytka niezxaszkodzi wężom?
ziomekk83
04-10-2013, 07:43
WIELKIE DZIEKI DLA "Azazel"- POZDRAWIAM
Nie spotkałem się z opinią, iż odpowiednio stosowana płytka szkodzi gadom.
Rhodan2000
04-10-2013, 14:38
Muszki to nie roztocza, ale
wyjmij wszystko co zywe i przemyj octem, na wszelki wypadek
GOBOL nieodpowiednio zastosowany potrafi zabić gada :|
Po co pozbywać się skoczogonków ? przecież są pożyteczne, a jeżeli jest ich tam dużo, to raczej należałoby posprzątać terra i utrzymywać w nim czystość.
Wszystko stosowane nie odpowiednio może zabić.
Stosując wycinek Globola odpowiedni do kubatury terrarium zabijemy roztocza i inne insekty - gadzinie nie zaszkodzimy.
Rhodan2000
05-10-2013, 12:25
Podwyzsz temperature, i wloz maly kawalek mucholapki do terra, tam gdzie waz nie dosiegnie tego
Podwyższenie temperatury wplywa na zmniejszenie wilgotmośći - przy roztoczach zależy nam nam na jak najwyższej wilgotności powietrza.
Racja, tyle że też nie można z wilgotnością przesadzić, przynajmniej nie na dłuższą metę, inaczej wężyk będzie miał kłopot ze skórą :|
Przynajmniej regius, z boasami nie miałem nigdy roztoczy.
ziomekk83
06-10-2013, 08:09
a mam jeszcze jedno pytanko- roztocza latają???? Z wezykami jest wszystko ok, nie ma na nich nic, ale na wszelki wypadek wyjme z terarioum weze i zastosuje na chwilke ta plyte global. pozdrawiam
Nie, roztocza nie latają.
Łażą po wężykach w postaci takich kuleczek malutich, czerwonawych lub wręcz matowoczarnych.
Gnieżdżą się pod łuskami głównie, jak się napompują krwią to są bardzo widpczne.
Duże ilości łażą też w okolicach oczów.
Odchylająć łuski brzuszne najłatwiej je namierzyć.
> Podwyzsz temperature, i wloz maly kawalek mucholapki do terra,
> tam gdzie waz nie dosiegnie tego
W terrarium nie ma miejsca, którego wąż nie dosięgnie, chyba, że sufit w terra wysokości 100cm bez konarów. Wsadź lep na muchy, to potem będziesz się modlić o wylinkę, żeby to draństwo zeszło. Chyba, że muchołapka to inaczej łapka (packa) na muchy, to proszę, nawet całą można wsadzić, tylko nie wiem po co.
pozdrawiam, Karla
Pituophis
06-10-2013, 13:30
Jeżeli to na pewno tylko muszki, to wystarczy wymienić podłoże, przy okazji myjąc terrarium.
Często zalęgają się one w terrariach tropikalnych, w których zaniedbano higieny, więc tym bardziej trzeba wszystko wyczyścić. Nie wkładać do pomieszczenia z wężami żadnych lepów, płytek owadobójczych i tym podobnych- nie są konieczne i w tej sytuacji mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Znajomy umieścił w terrarium-właśnie na muszki- jakąś kostkę z substancją owadobójczą, bo " nie chciało mu się psuć wystroju" i po kilku dniach padł mu boa tęczowy. Lepiej nie używać do zwalczania niepożądanej entomo- i akarofauny w terrariach środków, co do których nie ma pewności, że przeznaczone są do tego celu, a jeżeli to możliwe, radzić sobie bez chemii.
Rhodan2000
08-10-2013, 05:26
czyzby?
jak zwykle wiecej wiesz, tyle ze moje terraria maja 120 cm wysokosci, a galaz przebiega od 0- do mniej wiecej 70 cm...
ale to juz inna historia
Hanna