Zobacz pełną wersję : moje poczatki?
od niedawna jestem szczesliwym posiadzczem mojego pierwszego weza-zbozowki samiczki 80cm!! i mam kilka poytan- nakarmilem ja myszka i co mnie moze dziwi a co jest chyba normalne ze ona sie zakopala i siedzi pood ziemia i trawi a nie wygrzewa sie pod zarowa? czy to normalne-czy moze zalezy od upodoban weza? pytanko czy mam dac uv wezowi czy tylko zwykla zarowe!! a i co do karmienia to jak czesto dawac myski-raz na tydzien czy czesciej a moze rzadziej-pewnie rzadziej-waz sam mi da znac czy bedzie glodny jak mu podam i zje jak nie toi nie? w jaki sposob urozmaicic mu diete-tylko myszki? kurczaczki tez ale skad je brac? oze jakies przeparaty witaminowe i inne zwierzeta? czekam na odpowiedz i pozdrawaiam!!!!
Trawi tam gdzie odpowiada jej temp....Po co UV węzowi ?? to jest pytanie retoryczne :]....raz na 10 dni i raczej bedzie gites....węze same pozyskują wszystkie potrzebne witaminy z diety więc jeżeli jest dobra wąz niczego niepotrzebuje...
to ze sie zakopuje moze byc przez to ze niema gdzie sie schowac i jeszcze nie przyzwiczaila sie do terra. Dawaj mysz srednio co 2 tygodnie. Diety nie musisz urozmaicac ale mozesz podawac np. chomiki mlode szczurki myszoskoczki itp. co do witamin to mozesz mysz zmoczyc i posypac vibovitem BOBAS raz na miesiac wystarczy jezeli sam hodujesz gryzonie karmowe to zadbaj aby one tez mialy diete wzbogacona w witaminy.
co do tego ze sie zakopuje bo nie ma kryjowek to neguje-ma konary i to duze i ma naoewno gdzie sie schowac!!! dzieki i czekam na jeszcze jakies posty!!!
Powinna mieć kryjówke z prawdziwego zdarzenia ;-) np. doniczke odwróconą z wyciętym otworem... ale cosik podobnego ;-)
UV niepotrzebne. Karmienie raz na dwa tygodnie to trochę zbyt rzadko, raz na tydzien jest bardziej sensowne. Natomiast prawdopodobnie wąż Ci nie da znać, że zbyt często dostaje jeść, tylko wciągnie wszystko co dostanie, więc to Ty musisz decydować, kiedy je a kiedy nie. Diety nie trzeba urozmaicać, same myszy wystarczą, tak jak napisał FURUS. Preparatów witaminowych lepiej nie podawać, bo tak naprawdę nikt nie wie, jakie jest zapotrzebowanie węży i ile w związku z tym trzeba by podać. Można tylko zaszkodzić, bo nadmiar (zawartość myszy + vibovit) jest równie szkodliwy jak niedobór.
pozdrawiam, Karla