PDA

Zobacz pełną wersję : karmienie młodych corallusów

Mareksss
14-09-2013, 12:44
Mam sześcio miesięczne dwa: Corralus enydris enyrdis nie chcą samodzielne jeść. Czy kotos pomoże mi i "sprzeda " pomysł jak je przechytrzyć? Ponadto proszę i kilka rad na temat hodowli tych węży. Zaznaczam, że mam gatunki innych węży w tym sykcesy hodowlane, jednak ten gatunek jest czymś dla mnie nowym. To kolejne wyzwanie, które sobie postawiłem.

Biber
14-09-2013, 13:32
hmmmm... kiedy ostatno raz jadły?
Kiedy je dostałeś?
Jest wiele możliwości przez które nie chcą jeść :D Może stres związany z przeprowadzką? Proponuje jeszcze troche zaczekać lub żywą lub martwą myszą pomachać przed nosem... na czas karmienia jednego wynieść drugiego.
Pozdro

Obcy
14-09-2013, 14:20
Mój na początku też nie chciał jeśc , skóra juz na nim wisiała;], wkońcu po wielu godzinach machania noworodkiem przed pyskiem , pokasanych rękach , i chwilach zwątpienia co do tego ze on wogóle kiedyś cos zje , chwycił noworodka i zjadł go, potem nie było juz problemów , chętnie jadł nawet mrożonki ;] zdjecie w załączniku

Obcy
14-09-2013, 14:24
jeszcze jedna fota;]

goblin
14-09-2013, 14:33
Obcy to ta sama fotka...

Obcy
14-09-2013, 14:33
wiem sory wywalcie ktoś tą jedna jak mozecie

_Gekon_
14-09-2013, 14:53
ja mam to samo z trimkiem (trimeresurus stejnegeri) wogule niechce jeść!!!!!!! On ma ok 25cm mam go dwa tygodnie a o machaniu noworodkami przed pyskiem to już tragedia (zpędzałem tak całe doby!!) aż pomyslałem że zje żabkę taką malunią dosłownie jak jego malutka głowa -->NIC<-- niepapu co rhobić?:/

Obcy
14-09-2013, 14:57
mi 25cm trimek zjadł mrozonke bezproblemu, nawet zabami nie próbowałem , miałem mrożonki do corallusa i była jeden mysi noworodek i spróbowałem , moze 2 minuty machałem i zjadł

Grochu
15-09-2013, 04:05
specjalnie bym się trimkami nie chwalił...
nie mam doświadczenia z tym gatunkiem, jednka z tego, co słyszałem, to młode żabki powinny wcinać.

ewentualnie zostaje przymusowe karmienie noworodkiem, jednak.. jakby to powoiedzieć:d nie wiem, czy chciałbym karmić przymusowo trimka :d

Obcy
15-09-2013, 05:29
ja sie nie chwale,

goblin
15-09-2013, 05:49
Ja tam bym trimka niekarmił przymusowo hehehe :D

MIDO
15-09-2013, 08:28
Corallus powinien z czasem zacząć jeść a jak nie zacznie to karminie przymusowe zastaje.Co do trimka małe trimeresurusy dość czesto odmawiają przyjmowania noworodkow mysich._GEKON_ posmaruj noworodka żaba trawna aby wąż czuł na nim zapach żaby.Znam kogoś kto miał pare trimkow i nie chciały jeść najpierw dał żabe i zjadły potem noworodka posmarowanego zabą i zjadł machał nim przed nosem wężowi i to poskutkowało.

P.s : Ten twój trimek to samiec czy samica ?

_Gekon_
15-09-2013, 09:08
ej piszecie czegobyscie ierobili albo to co byście robili a nie pisecie co ja mam robić

Obcy
16-09-2013, 04:36
trzeba próbować , wkońcu sie uda

Mareksss
25-09-2013, 15:47
Dzięki za rady o wielu z nich słyszałem. Jednak powiem tak informacje zawarte w opisei gatunków, które trochę zmodyfikowałem po swojemu pomogły i rozpoczeły samodzielne polowanie. Ważne poprawienie warunkuów (lekkie podniesienie temperatury), metody prób z noworodkami mysimi (tzw. biegusek), podanie o odopiednim czasie dwie godziny po wyłączeniu światła, bezpośrednio z podłoża. Trzymajce się i jeszcze raz dzięki za rady!

42d3e78f26a4b20d412==