Zobacz pełną wersję : Dziwnie z moim regiusem...
witka
moj regius (wiek okolo 1,5 roku) przez ostatnie 3 tyg. zachowuje sie niecodziennie (jak na niego): przestal jesc, a wczesniej "wciagal" 2 myszki tygodniowo oraz jest strasznie pobudzony (w zasadzie pobudzona bo to samica) - kreci sie po calym terra wyrazie szukajac wyjcia... w zwiazku z powyzszymi zamianami w jego trybie zycia mam pytanko:
czy z waszymi regiusami dzieje sie podobnie (moze taki okres maja...) czy z moim sie dzieje nie tak ja trzeba?
pozdr
mr
ps. nic w otoczeniu weza sie nie zmienilo (temp, wilg, wyposazenie tera) i wiem ze waz moze nie jesc baaardzo dlugo, wiec na te tematy nie piszcie...
Zauwazylem podobne zachowanie u swojego roczniaka. Zaraz po wylince jak tylko sie wypieknil to probowal nawiac kombinowal, kombinowal niestety kilkukrotnie udawalo mu sie teraz znowu sie uspokoil zobaczymy na jak dlugo.
Jakiej długości jest wąż??
prawdopodobnie ma głodówkę jak sam pisałeś wiesz że węże mogą długo nie jesc to wiesz już sam że nie ma się czym martwić teraz nie je a potem zacznie jeść....
Pozdrawiam
Serpent
Ps. sprawdź czy nie ma roztoczy czesto bywają przyczyną niejedzenia jak i aktywności węża jest wtedy niespokojny buszuje po terrarium czesciej wchodzi do wody niż zwykle itp.
pilnuj go dobrze żeby nie uciekł i wszystko będzie oki :)
Witam
moim zdaniem nie masz sie czym martwic, moj pyton tez wlasnie rozpoczol strajk glodowy :D
Rhodan2000
26-08-2013, 02:01
Sprawdz, czy warunki w Terra nie stresuja weza, ma nadal kryjowki? (ciasne, tak by mogla /to samica/ "czuc" sciany?...
wilgotnosc? od 60-80 procent?
Poza tym ogranicz ingerencje w terra do minimum...
raz na tydzien dokladnie przegladaj czy nie ma odchodow, a co 3 dzien zmieniaj wode w baseniku (czy innym naczyniu)
Pilnuj czasu oswietlania i ogrzewania, w "dzien - to ok 11-12 godzin" zarowka biala i ogrzewajaca, potem tylko podczerwien sterowane termostatem (noc to zawsze ok 4 stopni C mniej niz dzien
Pozdrowienia
Hanna
Zaczyna się okres głodówek / sezon rozrodczy w tym okresie większość osobników prestaje jeść i jest bardziej aktywna (jest to związane z poszukiwaniem partnerki/partnera). Głodówki te mogą trwać aż do początku marca , więc proponuje sprawdzać wagę swojego węża (w przypadku rozpoczęcia głodówki) raz na 3-4 tygodnie - w przypadku ubytku masy ponad 25-30% procent proponuje przystąpic do karmienia przymusowego.
wlasnie "zaskoczyl" i wciagnal myche...
pozdr i thx
mr
Moja suczka tydzień temu olała całkowicie myszy, myślałem że już głodówę zaczęła, ale samiec nadal żarł jak świnia.
Dziś znowu jej podałem, o dziwo zassała 3 szt ?! :O
Tyle co samiec.
No cóż, różnie to z nimi bywa :)