Zobacz pełną wersję : zbozowka czy lancetoglow mleczny
Mam duzy problem zastanawiam sie nad kupnem weza stoje przed wyborem albo zbozowka albo mleczny nieznam sie zabardzo na wezach choduje tylko jaszczurki,chcialbym weza ktorego bedzie widac i przyzwyczaji sie do tego zeby brac go na rece jak duze ma byc akwarium i jaki wystroj ,jakie trzeba oswietlenie czy wystarcza zarowki grzewcze czy trzeba zakladac swietlowki uvb jak tak to jakie bardzo prosze o odpowiedz
zbozowka...........
mleczne sie chowaja i sa bardziej plochliwe,potrafia ugrysc..........
a co do wymagan to sobie przejzyj opisy,bo ja hoduje ponczochy i nie zabardzo pamietam wymagania tych dwoch wezy............
mleczne sa bardziej barwne,ale chyba nie tosie liczy...jeszcze sa sliczne i spokojne weze mahoniowe,nie rosna duze,wiec wymagaja nieco mniejszego terra jak zbozowka...........ale odsylam do opisow
jak chcesz widzieć węża, to polecam zdecydowanie zbożówkę. mleczne się bardziej chowają.
ta zbozówki rulezzzzzzzz ja mam troche długo sie chowała ale teraz jest luxxxx ale to tak z kazdymi wiec PZDR i bierz zbożówke
xav_setherial
10-08-2013, 18:45
uvb jest wymagane dla jaszczurek, ponieważ zapobiega krzywicy, natomiast u węży nie jest konieczne z uwagi na fakt, iż skóra węży przepuszcza zaledwie 1 % promieniowania uv.
xav
maka napisał(a):
> zbozowka...........
Zbożówka......... jest wężem nocnym. Będzie go widać, oczywiście. Wieczorem. I może trochę rano, jak wstaniesz o świcie.
Natomiast z węży, które cały dzień wylegują się "na słońcu" polecam amurskie i smugowe. Jako młode mogą się trochę chować, ale jak już nabiorą pewności siebie (ostrożność młodych jest naturalna), to je widać na okrągło. Nawet interesują się, kto im do chaty zagląda :)
pozdrawiam, Karla
Karla ......a widziałaś dobrze tytuł posta???
jest pytanie: zbożówka czy mleczny?....wiec z tych dwoch węży- to lepiej bedzie widac zbozówke,bo mleczne się bardziej chowaja po kątach.....wiec chyba odpowiedz była na temat..................
Ech, no dobrze, dla wolniej myślących jeszcze raz:
Jeśli chciałbyś węża, którego będzie widać w dzień, to ani zbożówka ani mleczny.
pozdrawiam, Karla
W takim razie jaki gatunek byś polecała?
> W takim razie jaki gatunek byś polecała?
Węża smugowego lub amurskiego. Starsze osobniki są aktywne w dzień i wylegują się pod żarówką
pozdrawiam, Karla