Zobacz pełną wersję : Zimnolubny regius???
Mojego regiuska mam od niedawna, ale już zauważyłem że bardzo lubi przebywać w pobliżu wentylacji, gdzie jest dość chłodno (czasem bywa 24-25 oC a więc poniżej zalecanego zakresu). Temperaturę w terrarium utrzymuję w zakresie od 25-26 oC (najzimniejszy obszar właśnie przy otworach wentylacyjnych) do 30-31 oC w cieplejszym obszarze i 32-33 oC bezpośrednio pod żarówkami. Nie wiem czy on po prostu lubi chłód czy takie zachowanie jest spowodowane tym że właśnie tam ma niezłą kryjówkę w postaci "jamki" z dwóch stron (tył i lewa strona) otoczonej ściankami, z przodu i częściowo z boku kamienną piramidką a od góry osłania ją sztuczna roślinka. W innych częściach terra też ma kryjówki ale nie aż tak ocienione jak ta (przecież wszędzie nie może być ciemno, nie?). Jakie jest wasze zdanie na ten temat.
xav_setherial
05-06-2013, 14:51
Niektóre regiusy nie lubią zbyt mocnego oswietlenia, więc może o to chodzi, zresztą poczytałeś o nich tyle, ze pewnie sam wpadniesz na to, czemu siedzi w chłodniejszym miejsu. a Swoją drogą, jak ty to robisz, ze masz w domu 25 - 26 temp, u mnie bez oświetlania utrzymuje się na poziomie 28 - 29 stopni za dnia, nocą spada o max 2 stopnie
naRka
moj ostatnio tez lezy przy wentylacji. lato jest i duszno szybko się w terrarium robi (-: na pół gwizdka ostatnio mu światlo włanczam...
Robert_R
06-06-2013, 03:44
Też mam jakiegoś nietypowego ;) Często wybiera miejsce gdzie temperatura spada nawet do 22-23 oC. I to nawet po karmieniu, kiedy powinien szukać miejsc cieplejszych.
Ale je i rośnie to chyba nic mu nie jest :)
Pozdr.
Robert
No więc jako oświetlenie mam dwie żarówki lustrzanki: 40W i 60W a więc w sumie 100W i do tego kabel grzewczy 50W pod płytkami podłogowymi, ale żarówki podłączone są przez ściemniacz i tak jak u Grocha "chodzą na pół gwizdka" a kabel włączam tylko na noc kiedy robi się dość zimno.
A co do pytania xava o niską temperaturę odpowiedź jest dość prozaiczna - po prostu w mieszkaniu nie mam za wiele miejsca i terra trzymam w suterenach gdzie zawsze jest chłodniej (co w przypadku letnich upałów jest zaletą).
Przyczyn może być kilka:
1) tak jak wspominasz kwestia kryjówki, element b.istotny dla Regiusów. Węże te unikają ostrego światła, płoszy je i stresuje;
2) może to być kwestia słabej wentylacji terra i gromadzenia się CO2 przy gruncie;
3) jeżeli to dorosła samica /min. 3lata/ może to oznaczać naturalną skłonność determinująca cykl rozrodczy;
4) mogą to być indywidualne upodobania osobnika i jego aktualnych potrzeb.
Spokojnie sprawdź wszystkie te ewentualności, jeżeli będzie OK, a sytuacja będzie bez zmian, obserwuj rozwój sytuacji. Możesz się zastanowić nad modyfikacją wystroju terra tak aby wąż znalazł swoje nowe miejsce.
pzdr
Dzięki za radę Evoker. Właśnie się zastanawiam gdzie by wstawić jeszcze jedną doniczkę (kupiłem ostatnio bo tanio było jakąś glinianopodobną doniczkę dość szeroką i stosunkowo niską) tylko mam problem bo nie wiem jak w niej wyciąć otwór który by służył jako wejście. Bo wariant z przewróconą doniczką raczej nie zdaje egzaminu. W zasadzie to w terra są trzy główne kryjówki: jedna to wyżej opisana kryjówka przy wentylacji, druga to najzwyklejsza doniczka przewrócona na bok, a trzecia to rureczka korkowa z Biofila, która chyba jednak jest troszkę :) za mała żeby wężyk mógł się do niej wcisnąć. Acha, gadzinka jest z tegorocznych sprowadzonych do Biofila (a więc wyklutych mniej-więcej w połowie kwietnia), więc o jakichśtam cyklach rozrodczych raczej chyba nie może być mowy :) Wentylacja jest chyba wystarczająca (terra 100x60x60, dwa otwory wentylacyjne 8x50 jeden na ścianie bocznej na dole drugi na suficie po tej samej stronie - żeby nie było przeciągów).