Zobacz pełną wersję : odstająca warga
Witam.
Własnie bawiąc sie wężem zauważyłem niepokojącą rzecz.
Z jednej strony jakby odstaje mu warga, wyglada to tak jakby utkwił tam kawałek torfu.
Ostatnio dużo czasu spędził w torfie także wydaje mi się to możliwe, co jednak powinienem zrobić?
Czy w jakiś sposób to usunąć?
Ale jak?
Nie wiem czy powinienem próbować otworzyć pysk węża...
pozdrawiam
xav_setherial
21-05-2013, 17:52
mały kawałek torfu mu nie zaszkodzi, nic się nie stanie, jeśli zostawisz to tak jak jest
Mojemu też się to zdarza, szczególnie jak przeciągnie mysz po torfie.
wypadnie mu podczas picia
ziomalka_puma
22-05-2013, 15:40
hehe a jak ty sie z nim bawisz?? :P
Jarek Zajączkowski
23-05-2013, 10:16
To trzeba dokładnie obejrzeć. Jeśli to torf - lepiej usunąć. Jeśli jednak doszło do obrzęku - może to być początek zgnilca pyska. Wtedy wizyta u lekarza jest niezbędna.
Zgadzam się z Jarkiem,lepiej usunąć.
tez osatnio stefcia nie mogla dogiac szczenki bo miala torf chwycilem za glowe i delikatnie wacikiem wyjełem.
ok już po krzyku.
To był torf i teraz już go tam nie ma:)
Jak na przyszłość radzić sobie z takimi sytuacjami?
Tzn. jak otworzyć wężowi pysk?
pozdrawiam.
pysk węzowi najlepiej otwierać podważając go końcówką zapałki
Jarek Zajączkowski
27-05-2013, 10:31
Czy to będzie zapałka czy patyczek po lodach - zależy od wielkości gada. Ważne aby to było bezpieczne i miękkie drewno lub plastik. Otwierając pysk należy chwycić głowę w palce (wskazujący i kciuk) lewej ręki w okolicy kąta żuchwy i delikatnie ucisnąć tak aby powstała szczelina między żuchwą a szczęką górną. W tą szczelinę wprowadza się szpatułę otwierając pysk
Wiem ze kiedys dokładnie było na stronie snakes'a w postaci fotek otwieranie pyska ale juz nie ma w rozmowie mowil ze niedlugo wroci ta instrukcja i fotki na strone.