PDA

Zobacz pełną wersję : Węże......

xeper
17-05-2013, 00:43
Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o węże, jednak bardzo chciałbym hodować jakiegoś :> Czy są jakieś węże, które nie są jdaowite (które można bezproblemu brać na ręce) jesli jest na necie jakiś faq, to proszę o linka, z góry thnx...

goblin
17-05-2013, 01:10
xaper :] jest bardzooo duzoooo takich węzy jadusy to tylko mała cząstka węzy :] Hehehehe tak jak myślałem każdy kto zaczyna myśli że wszystkie węze sa jadowite :P Hyh no ma prawo tak myślec jak w TV wszędzie sa jadusy pokazywane :D:D:D dla poczatkującego proponuje Elaphe guttata albo coś z Lancetogłowów.

ziomalka_puma
17-05-2013, 01:52
Naciśnij Opisy gatunków tam masz weże poczytaj opisy... :)

xeper
17-05-2013, 02:29
ale w opisach sie nie dowiem czy gryzie hehehe... bo ja bym chciał niegroźnego węża

FURUS
17-05-2013, 03:38
no to zbożowka może i mahonówka albo boa dusiciel:P

_kLiMa_
17-05-2013, 03:47
no to chłopie jestes żeczywiście ciemny. WEŻE JADOWITE SA ZABRONIONE W POLSCE. A jeśli nawet weszedł byś na opisy i każdy głupi wie co to boa dusiciel ..czy ona ma zeby jadowe. Bosh przeżuć się na owady.

xav_setherial
17-05-2013, 03:58
na www.snakes.pl też masz ciekawe informacje, no i tak jak poprzednicy, proponuję Ci zbożówe lub jakiegoś lampropeltisa, mahoń też jest łagodny, ale jednostajnie ubarwiony

naRka

Grochu
17-05-2013, 04:39
http://terrarysta.com.pl/forum/viewtopic.php?t=367

przeczytaj to. to jest faq napisane przezemnie dla ... cięzko powiedzieć konkurencyjnego, ale innego portalu. oprócz tego poczytaj opisy gatunków.

Kretschmer
17-05-2013, 04:50
Jak w opisie nie pisze, że wąż jest jadowity, to nie jest;)) Jak nie pisze, że może być agresywny, to nie jest:)))
Kup sobie mahonia lub zbożówkę. Jeśli kupiłbyś jakiegoś lancetogłowa, to jakbyś chciał kupić drugiego węża- musiałbyś kupować również nowe terrarium. Tak więc węże mleczne i królewskie odpadają jeśli chciałbyś mieć więcej niż jednego. Wąż mahoniowy jest ciężki do ubicia, rozmnaża się bez zimowania ale nie ma takich ładnych barw jak zbożóweczka, rośnie również nieco mniejszy... ale oswaja się chyba najlepiej ze wszystkich węży... pierwszy posiłek mojego mahonia był podany z ręki... i został zjedzony. Jeśli chcesz mieć coś bardzo ładnego- kup zbożówkę. Ja kiedyś zrezygnowałem z lancetogłowa z tego powodu, że zaraz chciałbym mieć drugiego węża;)

olimpia1400
17-05-2013, 06:10
albo ponczosznika...

hiii, mam nadzieje, ze uda mi sie w koncu rozpowszechnic te wezyki :)))

Gerald
17-05-2013, 08:17
W "opisach gatunków" są trzy gatunki jadowitych węży opisane:

-> Heterodon zachodni
-> Trwożnica stejniegeri
-> Grzechotnik pustynny

Teoretycznie hodowla jadowitych węży jest zabroniona przez prawo, a praktycznie wolna amerykanka:)
WĘŻE JADOWITE STANOWIĄ 20% wszystkich węży, czyli niewiele.
Wszystkie dusiciele są niejadowite (i w większości trudne w hodowli poza kilkoma gatunkami). Polecam dział "artykuły", "dla początkujących". Acha i jeszcze jedno ugryzienie węża (niejadowitego np. zbożówki) nie jest takie bolesne i groźne, tak jak powszechnie sądzi 70% obywateli tego kraju. Pies potrafi mocniej:)

Sarenka24
17-05-2013, 09:31
Oj pies to potrafi mięcho wyszarpać z nogi! A taki węzyk Cie tylko pokłuje jak igielkami ;-) mnie jeszcze się nie zdażyło żeby nie ktróryś z moich węży dziabnął, ale czytałam na forum, ze się zdarza. Proponuje również węża mahoniowego, twarda sztuka i wszystko przetrzyma, nawet niedoświadczonego hodowcę ;-) Mimo niezbyt "kolorowego" ubarwienia jest węzykiem bardzo ładnym i sympatycznym. Nie jest absolutnie agresywny i przeważnie nie ma z nim żadnych problemów.

Kretschmer
17-05-2013, 10:26
Olimpia... rozbrajasz mnie;) Każdemu polecasz pończochę i tylko pończochę:) Nie mówię oczywiście, że to coś złego- każdy lubi wężyka jakiego ma... Chyba

Fryzjer
17-05-2013, 11:33
mnie raz stefcia dziabla doliczylem sie 37 dziurek :D

popekjr
17-05-2013, 12:56
polecam zbozowke. bardzo ladne wezyki, ale mnie dziabnela :) byla to mloda sztuka i ja bylem niepoinformowany ze musi sie oswoic przez 4-6 tyg. a dopiero pozniej moge ja brac na rece.
aha klima daj spokuj chlopakowi czy ty wszystko wiedziales od razu?????

olimpia1400
17-05-2013, 13:10
Kretschmer ... bo jest naprawde fajowa :)))) ale nie robie tego jakos zlosliwie... po prostu milo by bylo gdyby wiecej ludzi mialo weza. A niektórzy nie wiedza ze mozna miec takiego co nie je myszek. Ja na przyklad nie wiedzialam. (tzn wiedzialam ze sa ale nie ze mozna je hodowac) poza tym w miare latwo zapewnic jej warunki... tylko cos szybka skubana jest ;)

niektórzy chca kupic weza dla szpanu, bo teraz to modne i kolegom sie pochwala jak waz je myszke... i pozostaje miec nadzieje, ze takich wlasnie "niektórych" to jest malo...

Kretschmer
17-05-2013, 13:24
Wiem że nie robisz tego złośliwie;)) Ja też chciałbym rozpowszechnić Boaski albo Pytona Królewskiego... tylko im trochę trudno warunki zapewnić;)

xeper
18-05-2013, 01:35
Dzięki za wpisy - pomyslę nad tym hodowaniem - dzięki Wam dowiedziałem się istotnych informacji :)

P.S. Wczoraj mój pajączek Smithi przeszedl 7 wylinkę :)

Rhodan2000
19-05-2013, 12:53
brac na rece bez problemu...no tak takie plastikowe..., ale dosyc zartow, lagodne sa nie do konca lagodne, jesli to ma byc waz, a nie wezyk, to boa teczowy, albo Python, tyle ze ten raczej nie lubi byc zbyt czesto "glaskany":)
Hanna

42d3e78f26a4b20d412==