Zobacz pełną wersję : Ważne !!! O Pytonku .... oczywiście królewskim
Cze chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś we wrześniu spodziewa sie pytonów królewskich zwykłych lub albinosów jeśli ktoś sie spodziewa niech przytnie sie na gg albo mail
pozdr. Alek
darktiger
29-04-2013, 14:31
Albinosów to raczej w Polsce nie dostaniesz, a nawet jesli są to ich cena wynosi ok. 20 tys. zł
Mała korekta - młode Python Regius Albino:
1.0 to ok. 2200-2500$,
0.1 to ok. 2500-3000$.
Do tego dochodzą koszty transportu i formalności.
Dokładnie, zgadzam się z Evokerem... 20tys zł to troche za duzo. Średnia cena Python regius albino wynosi w granicach 10.000 - 12.000 PLN.
a spodziewa sie ktoś z was we wrześniu młodych ??
darktiger
30-04-2013, 10:23
W Polsce tej odmiany nie dostaniesz. Musisz sprowadzić zza granicy.
ornata ==> Parę wyjaśnień: po pierwsze tak jak pisali poprzednicy - albinosów, a już zwłaszcza młodych, to w Polsce napewno nie znajdziesz. Po drugie: nie ma sensu na czekanie do września na młode bo innych niż te pochodzące z okresu kwiecień-czerwiec (teraz się klują w Afryce) NIGDZIE nie dostaniesz, a już zwłaszcza od hodowców. To nie są jakieś tam zbożówki czy boasy żeby się w terra byle kiedy kluły niezależnie od pory roku. Pomijając fakt, że oprócz Evokera to mało komu się W OGÓLE udało rozmnożyć regiusy to już na pewno nie o innej porze roku. Mogę się mylić, ale wątpię. Zgadza się Evoker?
w Polsce bodajże 3 osoby rozmnożyły tego węża. kluczem do tego jest (podobno, bo ja nie rozmnożyłem) zachowanie idealnego rocznego cyklu temperatur... tak więc jakieś rozmnażanie o różnych porach roku to dla szarlatanów chyba.
A ja wlasnie czekam na panne dla mojego regiusa. Samica ma przyjechac dzisiaj.
Potem na glowie stane, zeby sie rozmnozyly...
Ale przy dobrych wiatrach najwczesniej za 2 lata cos sie wykluje...
Witam,
1) Zachowanie odpowiedniego dla pory roku cyklu dobowego z odpowiednią stymulacją warunków klimatycznych + płodna para + synchronizacja z wewnętrzym zegarem biologicznym = okres godowy.
2) Dodatkowo odpowiedni wiek i waga (!!) + DUŻO szczęścia = znios.
3) Precyzja i cierpliwość + konsekwentne wyciaganie wniosków = klucie
Ze względu na specyfikę gatunku i polską terrarystyczną tradycję ww całość jest raczej trudna do osiągnięcia ale z roku na rok możemy liczyć na postępy :)
Proces wymaga spewnością sporego zaangażowania, determinacji i długofalowej polityki hodowlanej.
W USA Regius chętnie i bezproblemowo się mnoży, w Europie jest to w fazie rozwoju, w Polsce mamy 10-15 lat opóżnienia... jak ze wszystkim!
pzdr
Evoker pisales moze gdzies o konkretnych warunkach dla rozmnozenia regiusow? Jesli nie to moze jakis link, albo cos (co nieco czytalem, jednak mzoe jest cos co jakos doswiadczony w tej sprawie moglbys dodac).
Chyba ze mialbys ochote jakis elaborat napisac - to moze nowy temat?
Na pewno bede mial kilka pytan. A na metode prob i bledow, jest to troche zbyt dlugotrwaly proces (mam na mysli calosc), wiec chcialbym wiedziec wszystko w najdrobniejszym szczegole.
Panowie gazetyyyyyy do terra i pudelko po lodach jak w stanach i bedziemy mieli drugie usa:)w polsce w rozmnazaniu:)
Rhodan2000
02-05-2013, 02:49
we wrzesniu nie, ale w lutym, i nie albinosy
Hanna
Polecam książki min: The Ball Python Manual i inne dotyczące tego gatunku.
Jeżeli rozmnożę przez 10 sezonów odważę się publikować rady...
Sporo ciekawych rzeczy jest na:
http://www.newenglandreptile.com/CareBall.html
http://www.kingsnake.com/ballpythonguide/
www.ballpython.com
www.ballpython.ca
http://www.koenigspython.com/
Polecam!
Rhodan2000
02-05-2013, 23:29
W lutym , a najpozniej w marcu przywioze kilkanascie mlodych wezy...
z Fermy,
Dzieki za linki. Nie wszystkie znalem.