Zobacz pełną wersję : mech w terrarium
artur_kocuba
24-08-2013, 13:49
mam terra z OSB a w nim 2 platformy(tez osb) i probuje na nich zasadzic mech. nie wiem jak to zrobic, zeby sie do plyty przyrosl. Prosze o pomoc, bo nie chce zostawiac golych platform, a mech mi tam bardzo pasuje.
Krzysztof.W
24-08-2013, 16:32
Nic z tego mech nigdy nie bedzie rusł ci na gołym OSB, a zwłaszcza w terrarium z OSB, nieuda ci się stworzyć odpowiedniego mikroklimatu. Polecam oklejić pułeczki klejem do terakoty i płytek, potem to pomalować rozcięczonym pigmentem naprzykład w tym przypadku zielonym.
artur_kocuba
25-08-2013, 04:47
a jeżeli dałbym na osb warstewkę torfu?
Krzysztof.W
25-08-2013, 08:49
Słuchaj jeśli chcesz eksperymentować proszę bardzo, a noż-widelec może się uda :)
artur_kocuba
25-08-2013, 11:56
nie, właśnie nie chcę eksperymentować, tylko nie wiem czymby te platformy zalepić...
Ja mam mech i spoko sobie rosnie na wluknie kokosowym
artur_kocuba
26-08-2013, 11:18
możesz cos więcej napisać o tym mchu na włóknie? jaki to mech? jaka warstwa wlokna? czy podlewasz mech? jak sie przyrósł?
Wyglada to tak:
http://www.murcel.republika.pl/a/terra15x15x15.jpg
tam po prawej pod mchem siedzi sobie pajaczek w grocie, spryskuje zraszaczem do kwiatkow co drugi dzien no i wilgotnosc dosyc duza jest bo wlokno suche nie jest, wroslo sie na tyle dobrze jak ze da sie podniesc z gruba warstwa wlukna
artur_kocuba
27-08-2013, 09:30
a ile czasu minelo zeby mech sie wrosl we wlokno?
Zrobilem to miesiac temu i niesprawdzalem w miedzyc zasie czy sie trzyma bo nie mialem takiej potrzeby, ale mech rosnie z tym ze sa tam dwa gatunki tam w samym rogu mo prawej stronie jest taki drobniutki inny gatunek, ja to terra tez zrobilem eksperymentalnie zeby sprawdzic jak sie sprawdza mech dlatego scianki sa lyse.
mech jawajski rośnie na wszystkim... mi na konarach bez problemu rośnie. Widziałem że na szybach nawet się trzymał.
A dobrze jest rozsiać z zarodników, które można spotkać w lesie... ale raczej już nie teraz, choć może? I faktycznie na włóknie najlepiej rośnie. Pozdrawiam