PDA

Zobacz pełną wersję : Pończocha ;-)

misadam666
09-03-2013, 14:45
Mam kilka pytań:
1.Czy pończosznika powinno się naświetlać ultrafioletem?
2.Czy powinno się go zraszać wodą?
3.Jak często linieje?
4.Jak można rozpoznać płeć jeżeli ma się tylko jednego osobnika(...i nie ma się możliwości porównać z osobnikiem konkretnej płci)?
5.Czy można go przekarmić(co by było gdybym go karmił codziennie po trochu)?
6.Jakie podawać witaminy lub odżywki(by szybciej rósł)?
7.Jakie wogóle powinny być warunki które by sprzyjały szybszemu wzrostowi?
8.Czy można w jakiś sposób wpłynąć na jego ubarwienie(by było np.:bardziej intensywne)?

Grochu
10-03-2013, 02:24
1. nie trzeba, ale na pewno nie zaszkodzi
2. powinno się zraszać wodą terrarium
3. zależ, jak intensywnie się go karmi
4. sondowanie, ale to robota tylko dla doświadczonych hodowców/weterynarzy....
5. owszem, można go przekarmić. karmienie codziennie po trochu jest nienaturalne i odpada - rozregulujesz mu trawienie
6. by szybciej rósl powiadasz (-: po prosrtu intensywniej go karmić, alwe z kolei tak, żeby go nei zatłuścić. jeśli karmi się dobrym, naturalnym pokarmem (cale ryby) to odżywki są zbędne
7. nim wyższa temp. i nim wsięcej jedzenia, tym szybciej rośnie... ale nie rpzesadzaj z tuym! temp. ma się utyrzymywać w normie! przetłuszczanie tez odpada
8. raczej nie.

olimpia1400
10-03-2013, 04:14
do misadam666; juz kupiles czy dopiero sie zastanawiasz??? to dosc fajne weze (jak dla mnie pierwszy i jedyny) gosc od którego kupilam chetnie mi udzielil informacji o hodowli. nie wiem czy powiennam podawac tu publicznie skad kupilam, zeby reklamy nie robic nie wiem czy wolno:)

ja mam przy okazji pytanko dotyczace mojej ponczochy.. dalam jej dzdzownice, dwa kawalki, ok 5 cm dl kazdy, dosc gruba. nie czekalam az dzdzownica zrobi kupke zeby byla czysta :)) ale boje sie ze robal taki wielki a ona taka malutka: dopiero w czwartek liniala i skórka miala 42 cm

misadam666
10-03-2013, 07:03
już kupiłem i się bardzo z niego ciesze. Kupiłem na allegro młody okaz. Myślę że dżdżownice są na tyle miękkie że nie powinny zrobić żadnej krzywdy naszym wężykom

olimpia1400
10-03-2013, 09:00
eee, no to jak na allegro to gratuluje :) kupiłes od tego samego hodowcy co ja :) Ja od niego kupowałam jakos w styczniu. I naprawde jestem zadowolona z transakcji. Jezeli chodzi o jakies dodatkowe informacje, to on raczej odpowiada :))
co do dzdzownic to po prostu balam sie czy taka nie wyzre mu tam jakiejs dziury w brzuszku :) Wiem, ze może mam troche irracjonalne podejscie :) Troszke info na temat pończoszek jest jeszcze w starszych tematach na tym forum (poprzednia strona), poczytaj mój post " Witam".
Jak urzadziłes pomieszczenie dla swojego wężyka??? Zrobiłeś mu ogrzewanie, czy siedzi w temperaturze pokojowej?
Masz samczyka czy samiczke????

misadam666
10-03-2013, 09:42
Terrarium mam malutkie i niewiem czy nie za małe (mam zamiar po maturze zrobić mu większe z płyt pcb i dokupić partnera/partnerkę). Dżdżownice obecnie są jego przysmakiem, nie gardzi rybkami - częstuje go molinezjami, czasem mieczykiem. Ogólnie zbieram info na temat pończoch bo mam zamiar sklecić z tego jakąś porządną stronkę internetową(nie słyszałem o jakiejś konkretnej, zajmującej się tylko pończosznikami). Wczoraj zrobiłem mu płytę grzewczą żeby się wygrzewał (narazie schnie: zalałem matę grzewczą[tą z poduszek] betonem i jak wyschnie mam zamiar przykleić do tego płaski kamień[ze względów estetycznych]). Trudno mi jest określić płeć, bo nie mam drugiego okazu konkretnej płci żeby móc porównać i ocenić. Może Ty mi podpowiesz jak rozpoznać płeć? <-;

olimpia1400
10-03-2013, 11:00
hmm, ja kupiłam swojego wezyka jako samiczkę :) skontaktuj sie z Piotrem, moze bedzie pamiętał co ci sprzedał. Albo może powie ci czy da sie jeszcze rozpoznac. Z tego co wiem to wzglednie łatwo jest poznać na początku a później to już trudniej, ale ja i tak nie wiem jak. Ja też planowałam dla mojej partnera kupic, ale sie nie dogadałam :) nie jestem jeszcze pewna czy kupie drugiego zielonego.

Co do stronki, faktycznie takowej nie ma... Za to po angielsku jest pełno, jak wpiszesz w google to znajdziesz, to są naprawde bardzo popularne węże i mają niesamowite odmiany.

W temacie powyżej piszesz o akwaterrarium. Jak zamierzasz je zrobić??? Ja mam takie akwarium z tylnią ścianą w roślinach, wysypane włókno kokosowe i basenik... Wcześniej miałam ją na żwirku i skorupy od kokosa były powrzucane. Tylko że wyglądało to bardzo marnie.

Pozdrawiam i życze powodzenia w hodowli.

42d3e78f26a4b20d412==