Zobacz pełną wersję : żywienie regiusa (WAŻNE)
kisiel924
09-02-2013, 09:07
Mój regius wczoraj zjadł pierwszą mysz, po trzech miesiącach. Podałem mu ogłuszoną trzymając ją za ogon i szczułem go koło pyska - pomogło. Mam pytanie czy mogę mu teraz podać dwie myszy, oczywiście jeżeli pierwszą już połknie. Jeżeli tak to w jakim odstępie czasu. Czy też lepiej podawać mu po jednej np. co trzy , cztery dni. Zaznaczam , że mój regius ma około75cm. więc jest chyba młody. Proszę o fachowe poirady i nie odsyłanie mnie do archiwum.
hmm, jak jest to jeszcze mlodziutki wezyk (musi byc b. mlody) to daj mu tyle naraz ile zje a potem znowu jak mu sie zachce :) ale jak jest to dorosly waz to popytaj sie "regiusowców" :D
no to regiusowiec (niedoświadczony, ale co tam) mówi:
możesz mu dać np 3 myszy w czasie jednego karmienia,
ale jeśli już go nakarmiłeś i juz zostawiłeś, to lepiej odczekać tydzien i ponowić karmienie juz odpowiednia ilością pokarmu. tej wielkości wąż, tym bardziej po takiej głodówie, za tydzień powiniennen zjeść Ci 3 myszki bez mrógnięcia okiem, ale rozważ, czy nie lepiej dać mu jednego myszoskoczka (-:
takiego regiuska karmimy raz na 7-10 dni 2-3 myszkami, lub jednym myszoskoczkiem
podaj mu tyle myszy ile zje oczywiście po każdej odczekaj kilka minut i pamiętaj że musi stać w terrarium woda .Jak nie będzie już zainteresowany to znaczy że się najadł.Poczekaj do wypróżnienia i po2-3 dniach podaj mu znowu .Myślę że myszy są dobrym pokarmem sam je podaję swoim.
Powodzenia
do wypróżnienia?
jakieś złe info - mój regius kupkuje się jakoś raz na 3 tygodnie, a wcina sobie raz na półtora... nakarm go za tydzień, długo nie jadł, więc można sporo w niego wepchać bez obaw o przejedzenie
witam
po tak długiej głodówne proponował bym podawac małe ilosci pokarmu lecz regularnie (1 mysz na tydzien) duzy posiłek to takrze duzy wysiłek dla weza gdyz musi strawic duzy posiłek.Wedle mnie w tym wypadku jest lepsze karmienie małymi porcjami lecz regularnie.
Pozdrawiam Regiusiowiczów :P i innych gadziarzy ;)
Heh, no to stalem sie stworzycielem nowej nazwy :D Dajcie se ludzie w profilach regiusowicz :PP
Gacek - wąż już zeżarł jedną mychę.
jak za tydzień dostanie myszoskoczka, albo 3 myszki to powiniennen spokojnie zabić i strawić - przeciez już jadł.
Grochu-ok zjadł tylko zeby pozniej nie było postów typu "waz zwymiotował"
sądze, że nie powinno być problemu, ale może faktycznie daj mu dwie myszki - je na pewno powinienne strawić
matyjajacek
11-02-2013, 06:46
moj jak nie jadł 3 miesiące to zjadł jedną myszkę i potem nie jadł znowu 1,5 miesiąca
lepiej podaj mu myszoskoczka na pewno go zje
moj jak nie chce jesc myszy albo szczoró to daje mu skoczka wtedu sie ozywia i szybko go poluje nawet tego samego dnia co nie chciał jesc myszek czy szczurow