PDA

Zobacz pełną wersję : jaki gatunek wybrac ?

furu
02-02-2013, 14:50
Witam was wszystkich.
Jestem tutaj poczatkujacy.
Chcialbym zalozyc w domu terrarium nie wiem jednak jaki wybrac gatunek weza...
Dokladnie chodzi mi o to jaki waz moze byc trzymany w bloku w duzym miescie bez wyrzadzania mu krzywdy oraz w miare latwy w opiece (z tego samego powodu).
Terrarium w domu moge miec o wymiarach 100dl-50szer-wysokosc nieograniczona wlasciwie. Zastanawiam sie nad Pytonem Krolewskim lub Wezem zbozowym...
Jakie jest wasze zdanie ?
Bardzo prosze jesli mozecie mi cos podpowiedziec, w jaki sposob sie do tego zabrac, czy kupowac "cale" terrarium w sklepie czy moze samemu je "skladac". No i czy ufac sklepom zoologicznym ?
Pozdrawiam i dzieki za ewentualne odpowiedzi.

POLAK
02-02-2013, 14:55
po pierwsz to regiusa lepiej nie kupu bo sprawiaja problemy kup lepiej gutatte albo cos z lampropeltis . Terarrium zrób sam najlepiej z OSB lub ze szkła od szklarza a wyjdzie cie dudzo taniej niz w sklepie. Gutatty sa łatwe w hodowli ale polecam lampropeltisy tesz nie sa trudne a sa bardzo ładne

Mikka
02-02-2013, 15:04
Radze nie kupowac zwierza w zoologu. A co do gatunku to zgodze sie z poprzednikiem - polecam zbozowke lub cos z lampropeltisow na poczatek :)

Gadman
02-02-2013, 15:10
na poczatek mozesz guttate najlepiej a dopiero jak nabierzesz doswiadczenia to pytona krolewskiego a co do terrarium to w zoologiku jak ci zrobia to dokładnie ale drogo zawaliscie a jak sam zrobisz to o wiele taniej wybieraj

Kiedy wszystko idzie źle pamiętaj ,że moze być jeszcze gorzej.

lipton
03-02-2013, 02:37
mikka . dlaczego piszesz ze nieradzisz kupować zwierzat w zoologu . sam pracowałem w czterech sklepach zoologicznych i w tym momencie jestem właścicielem malutkiego sklepiku we wrocławiu , i naprawde zapewniam Cie nie wszedzie są to złe sklepy . w niektórych zwierzeta maja naprawde dobre warunki . sama masz kilka przykładów : bifil , gekon , itp

Mikka
03-02-2013, 05:33
Hehe..przepraszam jak zle ktos to odebral ale z racji takiej ze furu jest z mojego miasta to mialam na mysli wylacznie sklepy w 3city....A gdybys je widzial to zapewniam ze bys sie ze mna zgodzil :)

POLAK
03-02-2013, 06:26
a pozatym poszukaj w archiwum takich postów było 1000000000000000000000000

Gadman
03-02-2013, 08:04
zgadzam sie z liptonem nie wszystkie zoologiki traktuja swoje zwierzeta zle tylko trzeba wiedziec gdzie kupic a nie ze leciec na najtansze ceny bo najtansze przewaznie zwierzaki sa chore itp.pozdrawiam

Kiedy wszystko idzie źle pamiętaj ,że moze być jeszcze gorzej.

Duszek
03-02-2013, 08:32
Namawiam na lampropeltis ... są bardzo łagodne.
Sam mam dwa i jeszcze nigdy nie usiłowały mnie nawet ugryźć ...

Sm0k3D
03-02-2013, 09:17
No wlasnie, nie wszystkie zooglogi sa niefajne, w Opolu jest np. Zebra gdzie zwierzaki sa zdrowe, Mikki sei nie czepiam bo jej chodzilo o 3miasto. W zoologikach najczesciej sa ludzie którzy mysla tylko o zysku, ale sa wyjatki i kupujac w takich sklepach mzoemy czuc się bezpiecznie (dobrzy wlasciciele sprawdzaja czy niema chociazby najdrobniejzego uszkodzenia ale niestety, jesli sa to ci bezmyslni co ida tylko za zyskiem niema na co liczyc). Ale niebede odpowiadal tylko na offtopa :D Poelcam zbozówke, to sa latwe, stosunkowo tanie i sliczne weze :)

MIDO
04-02-2013, 11:39
Ja uważam że lepiej jest kupić e.guttata.z regiusem jest trudniej bo musi mieć ok 30 st i sprawia problemy z jedzeniem.chcesz formę barwną czy zwykłego

42d3e78f26a4b20d412==