Zobacz pełną wersję : Czy może to też wystąpić u węży?
U gekonów i legwanów jak wiem, gdy resztki podłoża dostaną się wraz z pokarmem do światła jelita mogą doprowadzić do zaczopowania jelita wraz ze zbędnymi metabolitami. Czy jet taka możliwość, by podobne zdarzenie miało miejse u węży (mam na myśli gatunki niewielkie- Tamnophis sp. i Nerodia sp.) Przecież w środowisku naturalnym nie żyją na zdezynfekowanym podłożu!?
Czesem zdarzy się że wąż zje kawałek podłoża. Nie ma w tym nic dziwnego. Problem może pojawić się gdy wąż połknie zbyt duży fragment podłoża który zaczopuje jelito.
nie bede zakładał nowego tematu i spytam tutaj, jakie wąż może mieć problemy z wylinką?? słyszałem że gdy jest zaniska wilgotność to może odpaść łuska/i, jakie jeszcze schorzenia moga sie wiązać z nieprawidłową wylinką i czy łatwo doprowadzić do nieprawidłowej wylinki węża??
Jeśli nie zejdzie wylinka kolo kloaki to moze wystapic jej zapalenie, co prowadzi do smierci/nieplodnosci weza, tak przynajmniej wyczytalem
u gekonów jęsli na palcach zostanie wylinka to po dłuższym czasie może nastąpiś martwica palców ponieważ wylinka ściska palce gekona, a czasami nawet utrate palców. jesli na końcu ogona węża zostanie wylinka jest takie prawdopodieństwo żebys kutek był podobny jak z gekonem??
hmm, z ogona raczej powinno zejsc bezproblemowo, ale niewiem....
Jak połknie zbyt duży kawałek podłoża to może nastąpić zaczopowanie jelita. :-)
Co do zaczopowania jelit to wydaje mi sie że nie trzeba czekać na zaczopowanie, co oczywiście może nastąpić tylko lepej nie dopuszczać do takich sytuacji i karmić węża na odpoiwednim podłożu,:))
a co do wylinki to jeżeli decydujesz sie na wężyka to staraj się mu zapewnić odpowiednie warunki a nie wyskakiwać z pytaniami typu "jak bardzo można sobie olać??" a jeżeli chcesz aby zeszła w całości to szczególnie przed wylinką dbaj o wilgoć, a jak nie zejdzie w całośći to kąp go w baseniku powinno pomuc,:))
a jak nie to gratuluję "hodowco" a może kilerze :(((
No i nie bierz tego co pisze za bardzo do siebie, po prostu najważniejsze jest dobro gadzinki :)))
tak jak pisałem puki co niemam węża i chce wiedzieć jak najwięcej zanim go kupie