Zobacz pełną wersję : Zbozowka - waz dla poczatkujacego?
Witam wszystkich,
mam pytanko, mianowicie mam zamiar rozpoczac swoja przygode z terrastyka i zastanawiam sie jaki gatunek weza wybrac, a moze lepiej jakies inne zwierze egzotyczne? Pytam poniewaz nie chce zrobic przez moja niewiedze temu zwierzeciu krzywdy, bylem w sklepie zoologicznym i sprzedawca polecil mi zbozowke. Mam w zwiazku z tym kilka pytan, spisze je w pktach:
1. Jakie rozmiary terrarium bylyby dobre dla zbozowki, jak widzialem w sklepie to jest mlody osobnik, ale jesli ma urosnac do 1,5 m to bedzie trzeba zmieniac chyba .
2. co do wyposarzenia terrarium, jakie przyrzady beda mi niezbedne do prowadzenia terrarium ze zbozowka? Jesli moglbym prosic to byloby milo znac orientacyjne ceny. W sklepie sprzedawca powiedzial mi ze trzeba kupic plytke grzewcza pod spod terrarium, oraz zarowke emitujaca promienie uv ktora ma imitowac slonce. Koszt wyszedl 220 zl za zbozowke + 100 za plytke + 100 za zarowke. Chcialbym wiedziec co jeszcze bede musial kupic zeby nie obudzic sie z reka w nocniku i nie zrobic krzywdy mojemu zwierzeciu.
3. JAkie rozmiary powinien miec basenik, oraz jak ma sie sprawa z nawilzaniem terrarium?
4. Jaka temperature powinno miec powietrze w terrarium, jaka powinna byc sciolka w terrarium ? Jesli jeszcze sa rzeczy ktore powiniennem wiedziec na ten temat to prosze jesli moglibyscie to powiedzcie, bardzo chce miec wlasnie takie zwierze a ze jestem "zielony" w tym zakresie stad moje pytanka.
Dziekuje wszystkim ktorzy odpowiedza :)
Tomcat napisał(a):
> 1. Jakie rozmiary terrarium bylyby dobre dla zbozowki, jak
> widzialem w sklepie to jest mlody osobnik, ale jesli ma urosnac
> do 1,5 m to bedzie trzeba zmieniac chyba .
Dla dorosłej jednej zbożówki wystarczy Ci terrarium 80x50x40 jednak gdy będziesz chciał hodowac dwie lub trzy dorosłe zbozówki to musisz stanowczo kupić lub wykonać wieksze np.130x50x40 (dł.szer.wys. dla 3 zbożówek)
> 2. co do wyposarzenia terrarium, jakie przyrzady beda mi
> niezbedne do prowadzenia terrarium ze zbozowka? Jesli moglbym
> prosic to byloby milo znac orientacyjne ceny. W sklepie
> sprzedawca powiedzial mi ze trzeba kupic plytke grzewcza pod
> spod terrarium, oraz zarowke emitujaca promienie uv ktora ma
> imitowac slonce. Koszt wyszedl 220 zl za zbozowke + 100 za
> plytke + 100 za zarowke. Chcialbym wiedziec co jeszcze bede
> musial kupic zeby nie obudzic sie z reka w nocniku i nie zrobic
> krzywdy mojemu zwierzeciu.
HEJ tej płyty grzewczej nie musisz uzywac jest za droga !!! wystarczy Ci kabel grzewczy (ok.25 zł.) ... zbozówka tesh nie potrzebuje żarówki UV dlatego wystarczy jedna żarówka np.60 W no i wazne też są konary ,wysokie elementy terrarium ,kryjówki zwłaszcza dla kilku osobników no i mozesz mieć basenik
> 3. JAkie rozmiary powinien miec basenik, oraz jak ma sie sprawa
> z nawilzaniem terrarium?
basen powinien byc taki zeby wąż mógł spokojnie sie w nim zanużyć i przebywać w nim podczas wylinki
> 4. Jaka temperature powinno miec powietrze w terrarium, jaka
> powinna byc sciolka w terrarium ? Jesli jeszcze sa rzeczy ktore
> powiniennem wiedziec na ten temat to prosze jesli moglibyscie
> to powiedzcie, bardzo chce miec wlasnie takie zwierze a ze
> jestem "zielony" w tym zakresie stad moje pytanka.
temperatura w dzien to 25-28st.C pod promienikiem moze dochodzic do powiedzmy 32st.C w nocy mozesz obnizyc temperature do ok.21st.C ... hmmm.... ściółka...najlepiej torf wymieszany z piaskiem Co powinnieneś jeszcze wiedzieć hmm... sam niewiem poczytaj dokładny opis tego weża
Życze powodzenia w hodowli
amatorek
04-01-2013, 03:27
Tomcat- chyba nie chcesz kupić tej zbożówy za 220zł!!! przecież gdy wejdziesz na forum sprzedam jest pełno ofert gdzie te węże są sprzedawane po 100zł!!!!
U ceny istnie sklepowe:) w rzeczywistiosci kupisz: zbozowe za 80 zł -kabel za 50zł a żarówe za 3,50 zł:)
amatorek
04-01-2013, 07:06
Ja kupiłem czerwoną żarówe za 1,00 zł....:]
Wiesław Pyć
04-01-2013, 08:37
Najpierw przeczytaj opis węża, potem artykuły. Jesli to zrobisz nie bedziesz zadawal pytan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
Dziekuje za odp:) troche rozjasnilo to sytuacje, wlasnie szukam odpowiedniego terrarium za sensowna cene. Niestety sam nie zrobie bo juz za same szyby (w dodatku 4mm) zaplacilbym 91zl, plus jeszcze wystroj i akcesoria... wiec moze uda mi sie znalesc odpowiednie dla zbozowki terrarium za sensowna cene - juz widzialem takie na forum w dziale sprzedaz ale neistety nie moje miasto;). Tak czy siak dziekuje za odpowiedzi :)
PS Wieslaw, mniej nerwow, niezdrowe jest na serce i takie tam... dla Twojej wiadomosci czytalem artykuly i czesc forum, po prostu chce dowiedziec sie od osob ktore maja zbozowke (lub nie ale sie znaja) szczegoly hodowli... poniewaz -o zgrozo- jestem nowicjuszem w projektowaniu terrariow i hodowli tego rodzaju zwierzat.
Paweł J.
04-01-2013, 14:25
Jeśli chodzi o kabel grzewczy to radze go czymś zabezpieczyć żeby wąż go nie wykopał! Ja np mam kabel grzewczy na który położyłem płytki ceramiczne (takie zwykłe zostały po remoncie...) No i kabelek jest zabezpieczony i świetnie rozprowadza ciepło! Powodzenia w hodowli, jak coś to czytaj albo pytaj na forum, zawsze lepiej sie dokładnie dowiedzieć żeby zwierzatko się cieszyło! ;) Pozdrawiam!
Hmm, plyta OSB bedzie tansza, a szklo tylko na przód, wiec chyba sam mozesz sklecic [;
Witam !!!
Jeśli jesteś zainteresowany młodym wężem zbożowym to wejdź na stronę www.scynk.w.pl tam znajdziesz moją ofertę o tym co mam do sprzedania i w jakich cenach. Mam również terraria dla młodych węży.
tel. 8704277 dom - wieczorem
0603409970 kom. - cały czas
Pozdro Scynk ( Jan Cholewa )
www.scynk.w.pl
Witam,
dzieki za odp. Wlasciwie to racja, plyta wyloze a szklo tylko na przod, tak tez zrobie tylko bede musial sie zebrac w sobie i spytac ile kosztuje etc. Jeszcze mam pytanko, w opisie weza jest napsiane zeby nie uzywac przewodow grzewczych... i mam pytanie czy sama lampka wystarczy w takim wypadku? Sciany jak czytalem najlepiej korkiem wylozyc? I wlasnie roslinki jakies wrzucic? kamyczki ? O wlasnie, czy mozna zraszacz w formie jakiejs roslinki z automatycznym rozpylaczem wlozyc do terra czy bedzie za wilgotno?
Przepraszam jesli przesadzam z pytaniami ale chce sie dobrze przygotowac do przejecia opieki nad zwierzeciem, nie chce mu krzywsdy zrobic.
Pozdrawiam
Tomcat
100zł za żarówkę UV, hmmm - jej cena normalna to ok 50zł a po drugie wcale dla zbożowki nie potrzebna
Żarówka na grzanie zwykla lustrzanka do 5 zł w sklepie, ściany korkiem wylozyc mozesz, ale nie musisz :)a płyty pokombinuj bo moze za darmo wykombinujesz :) ja chcialem kupic a okazalo sie ze kolega taty ma cala komórke plyt OSB niepotrzebnych :D
Paweł J.
06-01-2013, 16:22
jesli przewod grzejny to urzyj go tak jak opisalem wyzej!