Zobacz pełną wersję : chory wąż :(
u weza mojej kolezanki (elaphe schrencki) po bokach dzisiaj pojawily sie jakies wzgrubienia... nie widzialam tego ale ona to opisala jako pomarszczona skure wygladajaca tak jakby go ktos poszczypal i skura zostala po uszczypnieciu na niewlasciwym miejscu, nie ma zadnych bombli, ani ran... waz mial juz zrzucac wylinke (oczy juz byly metne) i pojawilo sie to cos....... :( czym to moze byc spowodowane i co z tym robic ?? (w naszym miescie nie mm dostepu do dobrego weta niestety....)
Wiesław Pyć
30-12-2012, 08:13
Moim zdaniem jest to stara skora węża, ktorą wąż zrzuci niedługo. Moze to byc tez objaw niedożywienia weża(skora wisi na nim i nie jest napieta).
Sądze, że po zrzucieniu wylinki wąż bedzie wyglądał normalnie.
Krzysztof.W
30-12-2012, 09:45
Możliwe że wąż jest odwodniony, i dlatego zrobiły mu się takie zmarszczki na skórze.
wlasnie przyjechalam do kolezanki i zauwazylam ze wezowi sie to robi po przeciwnym boku w ktory wygina cialo,tzn.w tych miejscach gdzie cialo jest zgiete robia sie takie dziwne zmarszczki......
Daj mu szanse zrzucic skore, wtedy bedzie mozna obejzec i sie martwic.
Skora przed zrzuceniem odstaje od podstawowej, wiec naturalne jest, ze ten nadmiar bedzie sie marszczyl po wewnetrznej stronie zgiecia (dodatkowo, niedowodniony ma wieksze luzy).
Naciagnij sobie na palec luzna rekawiczke i go zegnij, zobaczysz gdzie Ci sie marszczy ;)
sluchajcie ja tez mam weze, ale nigdy nie mialam takich problemow...... moje przed wylinka maja normalna skore , dobrze napieta bez rzadnego luzu wiec na pewno normalne to nie jest , mam nadzieje jednak ze to jest tylko odwodnienie i ze bedzie ok a tak w ogole to co ona powinna z tym wezem zrobic ??
Jesli to odwodnienie, to poprostu niech zwiekszy wilgotnosc w terrarium. Ewentualnie niech go popryska bezposrednio woda
Moim nie zdazalo sie marszczyc, chociaz raz jednemu cofnelo sie zmetnienie oczu. Ale skora mimo, ze napieta sprawiala wrazenie jakby podscielonej czyms miekkim (galaretka, czy cos podobnego). Taki waz byl inny w dotyku niz normalnie.