Zobacz pełną wersję : Witaminy?
Jakie witaminy najlepiej podawć wężom,i wjakiej postaci,może ktos wie czy jest cos w handlu specjalnie dla tej grupy gadów. i za ile?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
nie podawaj nic, nie trzeba. wystarczy żywy pokarm. pozdrawiam
jeśli chodzi o węże boa, proszę przeczytać sygnaturkę:
Moższ stosować witaminy A+D3. Zaufaj mi sam stosuje te witaminki dla moich tajwanów. Są dla każdego rodzaju dusicila. Witaminy te są w postaci płynnej. Należy je podawać co miesiąc poprzez wstrzyknięcie ich szczurowi podczas duszenia go przez twojego węża. Podawaj mu w dawce pół miligrama. Pamiętaj nie podawaj wężowi tylko szczurowi dożylnie!!!!!!! Witaminy możesz kupić w każdej aptece.
zybex.net
13-12-2012, 12:54
http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=12&i=12214&t=12214 . Ja osobiscie podaje preparat uzypelniajacy witaminy i skladniki mineralne: Reptimineral C
Pół miligrama na każdą witaminę , czy na obie razem. Czy tej dawki nie należy w jakis sposób uzależnić od wagi węża?
Pół miligrama co miesiąc dla jedngo węża. Są to witaminy!!! Są to witaminy bez względu na mas węża. W aptece kosztuje to chyba 3zł. Wstrzykuj się je w szczura, a szczura podaje podczas karmienia.
Witaminy dla gadów (cały kompleks) firmy "Sera" kosztują w okolicy 15 zł i na młodą Nerodię raz na 2 tyk 0,2 ml albo bezpośrednio strzykawką do paszczy, albo wstrzyknąć do pokarmu
Ja kupilem witaminki z minerałami firmy "JBL" duza paka w proszku ok 80g na oko starczy mi to conajmniej na 1,5 roku kosztowalo 21zl. A sypie je bezposrednio na futro szczura/mychy jak waz rozluznia uscisk po uduszeniu bo jak je sypie na zywego gryzonia to caly proszek zostaje na skorze weza podczas duszenia srednio 1/3 tego co wysypie. Niebardzo mi pasuje zeby kluc na zywca biedne szczurki dlatego kupilem proszek choc mysle ze plyn jest wydajniejszy i pewniejszy ale wkoncu za 21zl paka starczy mi na 1.5 roku wiec moge sobie sypac nawet po terrarium i nikomu nieszkodzac tym bardziej swojej psychice :p
Pozdrawiam
Dzięki teraz zrozumiałem jasno
Pozdrawiam Ir
Dzięki wzsystkim za podpowiedzi
skłonię się chyba ku płynom,konkretnie jeszcze nie zdecydowałem,ale płyny na bank.
Jeszcze raz dzieki. A moralnego dylematu, co do kłucia żarcia to nie mam.
Pozdrawiam Ir
mozesz kupic dodatek elektrolitow dla gadow na www.karusek.com.pl kropi sie tym gryzonia przed wlozeniem do terrarium