PDA

Zobacz pełną wersję : JUNGLECORNS i podobne.....

mordd
07-12-2012, 12:19
JUNGLECORNS i podobne..... Jestem ciekaw jak wygląda u nas dostępność? Ma ktokolwiek? Tylko błagam, bez bełkotania o zasadności lub jej braku przy tworzeniu mieszańców.......jeśli ktoś musi podam adres, gdzie takie dyskusje odbywają się bez przerwy. Tak więc: czy są? Chętnie zobaczę fotki i czegoś się dowiem.

SNAKES
10-12-2012, 13:47
Witaj,

etycznie - rzeczywiście sprawa na długą i zażartą dyskusję ;)
Chociaż patrząc z innej strony - jakieś 25% odmian barwnych zbożówek powstało dzięki krzyżowaniu z różnymi lampropeltisami. Na szczęście w przypadku Junglecorns, nie ma wątpliwości że to hybryda.

Nie widziałem w Polsce jeszcze - co oczywiście nie oznacza że ich nie ma. Miałem okazję oglądać kilka bardzo ciekawych okazów w Holandii - przyznaję się do poważnego zainteresowania :) Ale jak na razie nie zdecydowałem się na ten kierunek.
Myślę, że niedługo będą łatwiej dostępne - w sumie to swego rodzaju ciekawostka.
Sam również jestem ciekaw czy są już w Polsce.

Pozdrawiam

mordd
10-12-2012, 15:26
W tych 25% węszę STRIPED, ale pomysłów na inne jakoś nie mam - wygląd i nazwy poszczególnych odnian są mi znane, tak więc czy mógłbyś nieco przybliżyć???????? Jakoś nie trafiłem na takie info, co mnie zresztą umiarkowanie dziwi:))))) Jeśli chodzi o junglecorns to mnie coraz bardziej kuszą i jeśli zdecydujesz się kiedyś wykorzystać swoje bogate zaplecze i namixować conieco będę pierwszy w kolejce:) Pomijając junglecorns - zdaje się, że mieszańce w obrębie Lampropeltis są nieco bardziej popularne, może tu ktoś się objawi i podeśle fotkę (nie z sieci!)........
Pytanie pozostaje aktualne! Jeśli ktoś ma to poproszę o info..........

SNAKES
10-12-2012, 16:39
Witaj,

dla przykładu, Creamsicle to krzyżówka Elaphe guttata guttata z Elaphe guttata emoryi. Nie do końca można to akurat nazwać hybrydą, ale wszystkie formy barwne powstałe na bazie Creamsicle nie są już w pełni czystymi wężami zbożowymi.
Green Spot Snow - taka forma zbożówki snow, z zielonkawym zabarwieniem plam, również ma w sobie trochę krwi E.g.emoryi.

Milksnake phase z tego co pamiętam ma we krwi z kolei niewielką domieszkę któregoś z lampropeltisów.

A to już tworzy kilkanaście odmian, powstałych poprzez krzyżowanie powyższych z innymi odmianiami.

Z lampropeltisami jest gorzej niestety - wielu hodowców nie informuje, że w którymś z wcześniejszych pokoleń dokonano krzyżowania, bo w ten sposób "produkuje się" ładniej wyglądające i droższe węże. I tutaj pojawia się problem doboru odpowiedniej krwi do hodowli. Ale to już inny, szeroki temat :)

Pozdrawiam

mordd
11-12-2012, 00:58
Chodziłoło mi głównie o dolew lampropeltis, wszystkie -sicle to wiadomo...... Milksnake mówisz, a twardo twierdzą, że to wyselekcjonowane .......Swoją drogą ciekawe ile takich "potajemnych" dolewów miało miejsce. Jeśli chodzi o mieszańce lampropeltis to te "tajne" mam nadzieję, że mnie ominą - raczej interesują mnie te, po których jasno widać, że są mieszańcami i nikt tego nie ukrywa. :)

SNAKES
11-12-2012, 05:58
Witaj,

z przyznawaniem się do tego jest dość ciężko niestety - zwłaszcza w przypadku lampropeltisów. W drugim czy trzecim pokoleniu nie widać praktycznie domieszki, a ładniejsze kolory czy wzór pozostają :)
Zresztą - duża część różnych albinosów (campbelli, sinaloae) to tak naprawdę "dopuszczony" gen albinizmu od innych gatunków. Najczęściej do tego stosuje się ruthveni.

Ze zbożówkami - musiałbym poszukać jeszcze, ale mieszanie podgatunków uznaję za taką samą hybrydyzację jak mieszanie różnych gatunków. Wystarczy spojrzeć na boasy i to co się z tego węża zrobiło :(

Pozdrawiam

mordd
11-12-2012, 13:33
Gdybyś kiedyś znalazł chwilę.........:) poszukaj:) Za przykład udanych mieszańców uważam te:
http://www.probreeders.com/hybrid.html
http://www.knight-weaver.com/unusual/motjungles.htm
i parę innych, podobnych.............
W tym przypadku węże nie udają tego, czym nie są. Może rozwiązaniem są właśnie odmiany a nie gatunki w ubarwieniu classic?
W kwestii podgatunków zdanie mam identyczne - stanowczy sprzeciw, to GORSZE niż mieszańce międzygatunkowe.......pa mojemu:) A już potencjalny zamęt nie do ogarnięcia.

adsnake
11-12-2012, 17:11
Nie na te boasy patrzysz- są wynikiem chaotycznych(aby tylko rozmnożyć,mając jakiegokolwiek samca i samicę) krzyżówkek wynikłych z braku wiedzy na temat gatunków i podgatunków boa!Różnice między podgatunkami boa są w wielu przypadkach bardzo niewielkie!Trzeba dodać ,że czyste osobniki nie zawsze są ładnie ubarwione(większość to `burasy`),a dzięki selekcj powstają ładne, czyste zarówno gatunkowo jak i w barwie osobniki!
Weźmy przykład z Lampropeltis hondurensis-większość to `bure` osobniki a wszyscy szukają czysto czerwonych,o regularnych pierścieniach!
I co te czyste gatunkowo ,a bure w ubarwieniu osobniki nie cieszyłyby się wzięciem u SNAKE`a ???
Hodowla odmian barwnych boa dusicieli to selektywna hybrydyzacja!!!
Można oczywiście hodować odmiany barwne w obrębie gatunków i podgatunków.

Pozdrawiam,
Adrian

42d3e78f26a4b20d412==